Expoziție de fotografie cu mănăstirea Baia de Aramă

La Castelul Artelor din Drobeta Turnu Severin a avut loc joi, 28 noiembrie, o expoziție de fotografie, având ca subiect frescele bisericii mănăstirii Baia de Aramă din Mehedinți.

Pentru a cinsti memoria Sf. Constantin Brâncoveanu, membrii Asociației Predania, artistul fotograf Irinel Cîrlănaru și compania Vectorpixel au organizat o campanie de strângere de fonduri pentru restaurarea picturii bisericii Mănăstirii „Sï¬nții Voievozi” din orașul Baia de Aramă, a cărui ctitor este binecredinciosului domnitor, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Prezentarea fotografiilor a fost făcută de către d-na dr. Maria Bălăceanu, iar atmosfera a fost întreținută de membrii Corului Kinonia al Episcopiei Severinului, care au interpretat mai multe cântări din slujba Sfinților Martiri Brâncoveni.

Expoziția va ï¬ deschisă timp de 6 zile.

Campania își propune, într-o primă etapă, să adune suma necesară pentru a reface zidăria și pictura murală din altar, iar, ulterior, să strângă fonduri pentru restaurarea întregii fresce vechi de 300 de ani.

Mănăstirea Baia de Aramă nu a fost restaurată niciodată în cei peste 300 de ani de existență. Din pisania lăsată de zugravul Neagoe rezultă și importanța acestui edificiu în sfera ctitoriilor brâncvenești: „Cu vrerea Tatălui, a Fiului și cu săvârșirea Duhului Sfântu au făcut această sfântă biserică dumnealui jupânulu Cornea Brăiloiu velu Banu, dimpreună cu dumnealui jupânului Milco Băiașul nepotu de frate lui Poznanu căpitan cu toată cheltuiala dumnealoru și ï¬ ind igumenu Vasile arhimandritu în zilele prealuminatului și bunului creștin Domnu Ion Constandinu Basarab Voievod. Începutu-s-au a să zidi această sfântă biserică la mai 22 leat 7027 (1699) și s-au săvârșitu cu toastă podoaba ei la mai 7 leat 7211 (1703). Eu cu mâna-mi păcătoasă am zugrăvit biserica, Neagoe și Parthenie, eromonah din Tismana”.

Însuflețiți de o credință lucrătoare, inițiatorii campaniei vor continua acțiunile de promovare a mănăstirii și în anul 2014, declarat de Sfântul Sinod al B.O.R. ca An comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni.

Comentarii Facebook


Știri recente