Expoziție CNSAS la Sibiu

La Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu a avut loc ieri, 10 iulie 2013, vernisajul expoziției de fotografii „Securitatea – instrument al dictaturii”, adusă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). La vernisaj a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Sibiul este al doilea oraș după București unde expoziția CNSAS a fost prezentată pentru ca memoria trecutului să nu fie ștearsă, iar tinerii să aibă la dispoziție informații despre funcționarea, rolul și efectele nocive pentru societate ale Securității comuniste. Expoziția este itinerantă și va ajunge și la Cluj, Timișoara și Iași. La Sibiu, reprezentanții CNSAS au primit sprijinul Consiliului Județean și al Bibliotecii ASTRA. La vernisaj a participat și IPS Mitropolit Laurențiu, iar din partea CNSAS a fost prezent Florin Abraham, alături de coordonatorul de proiect, Cristina Anisescu. Au mai fost prezenți președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, și directorul Bibliotecii ASTRA, Silviu Borș.

„Noi toți avem de câștigat din această expoziție, pentru că un lucru ne unește: dorința de a nu se mai repeta niște lucruri groaznice, întâmplate într-o perioadă în care oamenii nu erau liberi, în care democrația nu era la ea acasă, iar aceste valori democratice căpătate în ultimii 23 de ani trebuie păstrate cu sfințenie”, a spus Ioan Cindrea în cuvântul inaugural.

Florin Abraham, membru al CNSAS a explicat câteva lucruri legate de expoziție și motivele pentru care s-a ales acest oraș pentru a o prezenta, într-un loc cu o semnificație deosebită pentru trecutul comunist, legat de Nicu Ceaușescu.

„Încă de la finalul anului trecut, am luat decizia, în cadrul CNSAS, de a organiza această expoziție, iar în luna martie a fost expusă la Palatul Parlamentului. Am ales Sibiul pentru a fi al doilea oraș în care venim pentru că aici găsim o tradiție multiculturală importantă și o prezență semnificativă în spațiul cultural european”, a subliniat Florin Abraham.

„Eroii neamului”

IPS Mitropolit Laurențiu a amintit presiunile la care a fost supusă Biserica Ortodoxă în timpul comunismului și prețuirea victimelor acestui regim totalitar.

„Biserica aduce o mărturie vie față de eroii neamului. Ne exprimăm prețuirea față de cei care s-au jertfit pentru noi. Am trăit o parte din această perioadă și ne-a ferit Dumnezeu să ajungem ca miile de preoți duși la Canal și exterminați. Față de toți cei care au fost în detenție, Biserica are o prețuire deosebită. Singurul lucru pe care îl putem facem noi, ca Biserică, este să ne rugăm ca Dumnezeu să le rânduiască cele meritate în Împărăția Cerurilor”, a spus Părintele Mitropolit.

A urmat un tur ghidat al expoziției, prin care vizitatorii au privit documente secrete ale Securității, din care reies principalele metode de reprimare, de anchetare a persoanelor supravegheate, tratamentele inumane la care au fost supuși deținuții, filajele, dirijarea informatorilor, evenimentele din 1989 și mărturiile actuale oferite de victimele fostului regim.

Evenimentul a continuat cu vizionarea filmului „Supravegheat de Securitate în anii â70-â80” și de o dezbatere cu tema „Importanța dosarelor Securității în formarea memoriei democratice”. Expoziția va rămâne la Sibiu până la sfârșitul lunii.

Comentarii Facebook


Știri recente