Expoziţia „Metoda Iordăchescu de translare a monumentelor şi clădirilor” la Galaţi

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Sala de Expoziţii Temporare a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a avut loc vernisarea Expoziţiei „Metoda Iordăchescu de translare a monumentelor şi clădirilor“, a precizat Părintele Gabriel Molocea.

Expoziţia, alcătuită din 29 panouri foto-documentare, prezintă metoda ingenioasă a prof. dr. ing. Eugeniu Iordăchescu de translare a clădirilor şi monumentelor istorice în contextul sistematizării marilor oraşe.

La evenimentul organizat de Muzeul Brăilei „Carol I“ din Brăila, în cooperare cu Academia Română, Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, au participat preoţi, oameni de cultură, specialişti în domeniul construcţiilor, precum şi tineri studenţi şi elevi seminarişti.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 10 iulie – 5 august 2015.

Dr. ing. Eugeniu Iordăchescu s-a născut la data de 9 noiembrie 1929, în municipiul Brăila.

După ce a absolvit cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu“ din Brăila, s-a înscris la Institutul de Construcţii din Bucureşti – Facultatea de Poduri şi Construcţii Masive, devenind inginer în anul 1953.

Începând din anul 1980, a proiectat numeroase lucrări cu caracter special, privind deplasarea, ridicarea şi rotirea cladirilor, ceea ce a constituit o excepţie în domeniul construcţiilor, prin introducerea unor metode moderne de calcul şi tehnologii noi.

România a fost, prin dr. ing. Eugeniu Iordăchescu, printre primele ţări din lume, care a reuşit să rezolve şi să aplice astfel de procedee.

La Saloanele de invenţii organizate în ţară, a obţinut 10 premii locul I, iar la Salonul de Invenţii din Coreea de Sud (1993) a primit menţiune.

Prin profesionalism şi patriotism, a salvat 13 din cele 40 de biserici din Bucureşti, propuse pentru demolare.

Comentarii Facebook


Știri recente