Expoziția Drumul spre înviere, la Sibiu

Biblioteca ‘Astra’ din Sibiu găzduiește în perioada 27 iunie-10 iulie expoziția ‘Drumul spre înviere’, care aduce publicului sibian fotografii, documente, scrisori și mărturii despre viața și suferințele din temnițele comuniste. Expoziția itinerantă este organizată de Asociația ‘Rost’ și se află în al 17-lea oraș din țară, potrivit „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, părintele Arsenie Boca, părintele Daniil Sandu Tudor, părintele Arsenie Papacioc, Ioan Ianolide și Valeriu Gafencu sunt cei șase pătimitori din închisorile comuniste prezentați la Sibiu prin documente și fotografii inedite. Deschiderea expoziției a fost marcată luni, 27 iunie, de ample manifestări la care au participat numeroși tineri, intelectuali, preoți, profesori și supraviețuitori ai opresiunii comuniste. Evenimentul a fost încununat cu prezența a câțiva invitați de seamă, precum pr. prof. dr. Dorin Oancea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu, Răzvan Codrescu, Demostene Andronescu, Jacques Vasile Iamandi, pr. Gheorghe Bogdan, Ilie Berghezan și mulți alții.

În cuvântul inaugural, președintele Asociației ‘Rost’, Claudiu Târziu, și-a exprimat bucuria de a aduce expoziția în cetatea transilvană și de a vedea o deschidere deosebită din partea sibienilor față de astfel de manifestări.

‘Fără dragoste nu este posibil și nu are rost nimic. Cu dragoste de Dumnezeu, de aproapele, de neam și de țară, putem muta munții din loc. Acești mari oameni nu trebuie să rămână doar niște fotografii pe perete, ci persoane vii, care sunt cu noi în duh și care pot să ne călăuzească spre o viață bună și să ne spună la apusul nostru că nu am trăit degeaba’, a subliniat Claudiu Târziu.

Lansări de carte

Seara inaugurală a fost marcată de lansarea a două cărți apărute la Editura ‘Christiana’ care aduc cititorilor informații despre sistemul torționar din temnițele comuniste, mărturii despre suferințele îndurate de cei închiși la Suceava, Pitești, Gherla sau Aiud și chipurile celor care au trecut prin aceste locuri de tristă amintire și au rezistat cu demnitate. Prima carte lansată și prezentată de Răzvan Codrescu a fost ‘Pitești – centru de reeducare studențească’, a regretatului Dumitru Bacu, lucrare cu o prefață de unică valoare făcută de însuși părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Lucrarea, așa cum a spus Răzvan Codrescu, este o prezentare coerentă și vie a fenomenului Pitești, fiind prima ediție integrală apărută în România.

A doua lucrare lansată în prezența autorului a fost ‘Cumplite încercări, Doamne! (Anii de mucenicie ai temnițelor comuniste)’ scrisă de Marcel Petrișor, un roman memorialistic de o remarcabilă valoare literară.

‘La Pitești s-a făcut marea încercare de a se arăta că se poate întoarce omul pe dos, adică din creștin, din om firesc, să devină necreștin, nefiresc și foarte prigonitor de ceea ce fusese el însuși înainte. Acest experiment a reușit până la un moment dat și au scăpat doar cei care au murit. Restul n-au scăpat ușor și de aceea stăpânirea de atunci spunea că cei de la Pitești nu vor mai avea curajul să iasă în lume și să se uite la ei înșiși’, a mărturisit autorul cărții, fost deținut politic, Marcel Petrișor.

Manifestările au continuat cu discuții, mărturii ale supraviețuitorilor din temnițele comuniste și momente de poezie și meditații. Printre cei care au sprijinit organizarea expoziției se află și Asociația ‘Sf. Împărați Constantin și Elena’ din Sibiu, care a amenajat și un stand cu costume populare și obiecte tradiționale.

Comentarii Facebook


Știri recente