Expoziția de icoane a grupului Anastasis: În același duh cu iconarii de odinioară, spune PS Timotei Prahoveanul

La Palatul Mogoșoaia a fost inaugurată săptămâna trecută expoziția de icoane ortodoxe în stil bizantin a grupului de iconari Anastasis. La vernisaj a participat Preasfințitlui Părinte Timotei Prahoveanul, care a subliniat că icoanele sunt pictate în același duh cu iconarii de odinioară.

„În fața acestor icoane, ar fi mai bine să iubim tăcerea. Imnografii Bisericii ne spun că tăcerea este fără de primejdie. Cuvintele ar spune prea puțin sau chiar deloc atunci când ar trebui să vorbim despre o astfel de icoană sau despre o astfel de expoziție”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Noua expoziție de icoane bizantine pictate de membrii grupului Anastasis a fost inaugurată joi, 30 martie 2023, la Galeria Cuhnia a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Foto: Facebook / Daniel Buzdugan

„În urmă cu mulți ani, atunci când am poposit prima dată la celebra mănăstire de la poalele Muntelui Sinai, am rămas încântat de frumusețea și vechimea icoanelor de acolo. Se pare că cele mai vechi icoane din lume se păstrează la Mănăstirea Sf. Ecaterina.”

„Mai târziu, am văzut alte icoane la Muntele Athos, la mănăstirile de la Meteora, în unele mănăstiri vechi din Insula Patmos sau în alte locuri cunoscute și prea puțin cunoscute ale lumii. Recent, la Mănăstirea Vatoped, am văzut multe manuscrise și icoane restaurate recent, și ele cu o vechime considerabilă”, a continuat Preasfinția Sa.

„Trecând prin fața acestor icoane, am avut impresia că multe, dacă nu chiar toate, pot sta alături de cele deja amintite: cele de la Sinai, de la Meteore, de la Muntele Athos și din alte locuri, pentru că multe din aceste icoane aduc duhul acelor iconari.”

Părintele episcop vicar a mai menționat intenția iconarilor de a pregăti o expoziție cu chipuri de monahi români care s-au nevoit la Muntele Athos.

„Suntem astăzi martorii unui eveniment de excepție”, a declarat, pentru Trinitas TV, Lect. Ștefan Ionescu-Berechet de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București „–vernisarea unei expoziții care aduce pe simezele Palatului Mogoșoaia, nu doar un vestigiu istoric al unei perioade de mult apuse – perioada bizantină, creatoare a unei arte de excepție în lumea ortodoxă –, ci și o prezență discretă, o prezență tăcută, dar cât se poate de vie și de relevantă: Prezența Mântuitorului, a Maicii Domnului și a unei pleiade de sfinți ale căror chipuri le putem contempla în aceste icoane.”

Noua expoziție de icoane bizantine pictate de membrii grupului Anastasis a fost inaugurată joi, 30 martie 2023, la Galeria Cuhnia a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia. La vernisaj a fost prezent și Daniel Buzdugan. Foto: Facebook / Daniel Buzdugan

„Sper ca icoanele pe care le vedeți să vă fie ca o fereastră spre Împărăția lui Dumnezeu, pentru că icoana, de fapt, spre asta ne duce, spre Împărăția lui dumnezeu și spre trăirea lăuntrică a fiecăruia în fața lor”, a spus la ceremonia de inaugurare iconarul Răzvan Bădescu, organizatorul expoziției.

La vernisaj a participat și Daniel Buzdugan, care și-a îndemnat urmăritorii de pe Facebook să vadă expoziția.

Vernisajul a fost completat un scurt recital cu cântări specifice perioadei Postului Mare, interpretate de membri ai Grupului psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Icoanele sunt pictate de membrii grupului Anastasis, iconari din țară și din Sf. Munte Athos. Printre atelierele de lucru participante se numără cele de la mănăstirile Bistrița de Vâlcea, Diaconești, Vatoped și Xenofont.

Expoziția poate fi vizitată la Galeria Cuhnia a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia până în 7 mai 2023.

Foto credit: Facebook / Anastasis (deschdiere articol)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente