Expoziția Arhetipuri bizantine. Prezențe istorice

La Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca a fost vernisată, astăzi, 21 aprilie 2014, expoziția „Arhetipuri bizantine. Prezențe istorice”, dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni. Expoziția a fost concepută ca o imagine a legăturii dintre trecut, prezent și viitor din perspectivă eshatologică, informează TRINITAS TV.

În acest sens, Sfinții Martiri Brâncoveni sunt o prezență istorică, dar icoana lor se dorește o expresie cât mai fidelă a conceptului iconografic arhetipal, reflectat în arta bizantină și post-bizantină. O axă simbolică a expoziției leagă Ierusalimul, Constantinopolul și Noul Bizanț; Chipul lui Hristos, Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Constantin Brâncoveanu; sfântul și eroul. Lucrările expuse sunt icoane pe lemn și pe sticlă, realizate în tehnica picturii în tempera, precum și grafică.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…