Pr. Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, a vorbit vineri despre binecuvântarea pe care o reprezintă un lăcaș de cult în centrele de îngrijire, la hramul de vară al Capelei Asociației „Sfântul Ierarh Alexandru și Sfânta Cuvioasă Parascheva”, în cadrul căreia funcționează Căminul de vârstnici Luxab.
„Existența unui paraclis, a unei capele într-un centru de îngrijire, într-un spital, este o binecuvântare pentru toată comunitatea”, a afirmat pr. Alin Nica.
Centrul de îngrijire, lucrare duhovnicească
Părintele Alin Nica a explicat, de asemenea, rolul Sfintelor Taine și efectele acestora asupra oamenilor, schimbându-le gândurile și îndreptându-i cu fața către Dumnezeu:
„savârșind Sfânta Liturghie, săvârșind Sfintele Taine, toată comunitatea se îmbogățește de har dumnezeiesc și se schimbă inimile, se schimbă cugetul omului și comunitatea devine mai bună și mai îndreptată cu fața către Dumnezeu, Cel care este izvorul vieții și-L urmează pe Hristos, Care este Doctorul trupurilor și al sufletelor noastre”.
Totodată, clericul a subliniat faptul că „Biserica Ortodoxă Română a stabilit ca acest an să fie an omagial în cinstea îngrijirii și pastorației bolnavilor și an comemorativ în cinstea Sfinților tămăduitori fără de arginți”.
Cu ocazia hramului, au fost instalați la capelă doi preoți care să continue lucrarea duhovnicească pentru beneficiarii căminului. Pr. Nica a adăugat că pentru vârstnici ar trebui să fie „o etapă frumoasă, câte vreme este unită cu rugăciunea, unită cu Dumnezeu, în proximitatea unui spațiu liturgic, în proximitatea preoților, permanent spovediți și împărtășiți”.
Trei sfinți care au luptat pentru dreapta credință
De asemenea, în cuvânt, coordonatorul preoților de caritate a vorbit despre viețile Sfinților Alexandru, Varlaam și Ioan de la Râșca și Secu și despre rolul acestora în viața Bisericii.
Evocându-i pe acești trei sfinți, părintele Nica a subliniat că toți au luptat pentru dreapta credință și pentru biserica lui Hristos, fiecare în epoca sa: „Iată că un sfânt în secolul al 4-lea se întâlnește astăzi cu alți doi sfinți: Varlaam, Mitropolitul Moldovei, care a trăit în secolul al 17-lea, și Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului. Deci avem o întâlnire a acestor trei sfinți în această zi, fiecare cu activitatea lui și cu măsura în care s-a remarcat în Împărăția lui Dumnezeu ca fiind apologeți și apărători ai credinței ortodoxe”.
Înmulțirea talanților spre folosul semenilor
În încheiere, părintele Nica a concluzionat că „trebuie să punem în valoare talanții pe care îi avem, ca prin munca noastră să nu ne bucurăm doar noi, ci să se bucure și cei de lângă noi și cei care urmează după noi”.
Un asemenea demers este slujirea celor aflați în nevoi și suferințe: „de aceea lucrarea aceasta de îngrijire a bătrânului este o lucrare care se înscrie în viața sfinților, care permanent au avut grijă de cei care se aflau suferință și cei care erau în nevoi și prin aceea să le urmăm și noi credința, le urmăm viața și le urmăm fapta cea bună”.
Vezi și:
Capela căminului de vârstnici Luxab și-a sărbătorit ocrotitorul | În imagini
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu