Exemplu de urmat: Şcoală de vară organizată de o comunitate parohială mică din Bacău

Deşi comunitatea parohială de la Fundu Tutovei numără aproximativ 100 de familii, activităţile sunt cu adevărat un exemplu de bună practică, mai ales în ceea ce priveşte misiunea în rândul copiilor şi tinerilor.

Preotul Bogdan Antohi a demarat proiectul Şcolii de vară având ca obiectiv redescoperirea tradițiilor poporului român şi a „frumoasele îndeletniciri şi obiceiuri păstrate în satul Fundu Tutovei”.

Copiii au participat la ateliere tematice sub coordonarea voluntarilor taberei.

„Este o experiență unică la care fiecare copil, indiferent de vârstă, ar trebui să participe. Activitățile care se desfășoară în cadrul şcolii de vară vin în ajutorul dobândirii a noi abilități sau în completarea acelora deja existente. Copiii sunt foarte încântați și speră să revină și în următorii ani”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Razvan Nițoi, unul dintre voluntari.

Tabăra a avut un aspect inedit deoarece a căutat să readucă în actualitate anumite meşteşuguri tradiţionale precum dogăritul.

Dogăritul presupune prelucrarea lemnului şi confecţionarea manuală a unor recipiente din lemn precum: butoaie, ciubere sau putini.

Împreună cu preotul paroh, tinerii şi copiii au asistat la o demonstraţie efectuată de Relu Negruţ, dogarul satului.

„Din păcate aceste meşteşuguri sunt pe cale de dispariţie, dar poate că cineva dintre noi s-ar putea îndrăgosti de una dintre aceste meserii şi să o dezvolte mai târziu”, a precizat Patricia Voinea, unul dintre voluntari.

Un alt invitat special al Şcolii de vară a fost Vasile Orteanu, „rapsodul satului”, care i-a învăţat pe tineri să cânte la fluier.

Şcoala de vară a fost demarată în contextul anului omagial şi comemorativ 2019.

Foto credit: Facebook Parohia Fundu Tutovei

Comentarii Facebook


Știri recente