Examene de capacitate preoțească

Licențiații în teologie pastorală din Arhiepiscopia Bucureștilor au susținut pe 21 martie 2012 la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’, examenul de capacitate preoțească, în vederea candidării pentru ocuparea unui post clerical vacant, după cum informează „Ziarul Lumina”.

La examenul de capacitate preoțească, sesiunea martie, au participat 56 de licențiați, iar examenul a constat într-o probă scrisă, subiectele fiind alese din ‘Îndrumătorul administrativ bisericesc’, pus la dispoziție candidaților ca bibliografie, iar după afișarea rezultatelor de la proba scrisă a urmat proba orală, la care candidații au avut subiecte practice din omiletică, catehetică, liturgică, drept canonic, subiecte din a doua parte a îndrumătorului. ‘Acest examen are valabilitate un an de zile și constituie una dintre notele cu ajutorul cărora se realizează media de titularizare pe post. Această medie de titularizare este alcătuită din media examenului de licență, media anilor de studiu, proba scrisă și cea orală a examenului de capacitate preoțească. Notele parțiale de la cele două probe ale examenului de capacitate preoțească trebuie să fie minimum șase, iar media generală de titularizare trebuie să fie minimum șapte, pentru ca acești absolvenți de Teologie să se poată titulariza pe post, în cazul în care ei sunt numiți pe un post clerical vacant în Arhiepiscopia Bucureștilor’, a precizat pr. Florin Busuioc, inspector în cadrul Sectorului Administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cele două probe ale examenului de capacitate preoțească, susținute ieri, au fost precedate de examenul psihologic.

Despre misiunea slujirii preoțești

De asemenea, în zilele de 20 și 21 martie, în Sala ‘Episcop Chesarie Păunescu’ din cadrul Centrului eparhial din Galați, a avut loc examenul de capacitate preoțească al absolvenților din Arhiepiscopia Dunării de Jos. La examen s-au înscris 10 candidați, tineri teologi. Prezent la eveniment, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian le-a vorbit tinerilor teologi despre misiunea ce caracterizează slujirea preoțească într-o societate secularizată, greu încercată de criza economică, orientată în special spre consum și care acordă din ce în ce mai puțin timp și atenție sufletului și vieții duhovnicești.

Chiriarhul Dunării de Jos a prezentat candidaților motivațiile care ar trebui să stea la baza unei astfel de alegeri, de slujitor al lui Dumnezeu, subliniind totodată rolul formativ al familiei slujitorului pentru credincioșii pe care îi vor păstori.

În urma rezultatului obținut la examen, candidații vor fi repartizați la parohiile vacante din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente