Examen de pictură bisericească în București. Ucenicii admiși vor deveni stagiari

La Centrul pentru Patrimoniu Cultural Sfântul Constantin Brâncoveanu din Capitală se desfășoară examenul de pictură bisericească în urma căruia ucenicii admiși vor promova în treapta de stagiari.

Proba din 27-28 martie 2017 este organizată de Sectorul Patrimoniu al Patriarhiei Române și constă în evaluarea lucrărilor realizate de candidați și a deprinderilor acestora.

Conform pictorului bisericesc Alexandru Nicolau, membru în comisia de examinare, au fost urmărite capacitatea de a reda forma, obișnuința de a desena și de a reda un tridimensional, un bidimensional, compoziția, construcția formei și redarea caracterului personajului.

Examenul constă în trei probe de desen, după cum a relatat Consilierul patriarhal Nicolae Hrițcu pentru Radio Trinitas:

Primele două probe urmăresc capacitatea candidatului de a surprinde proporțiile și expresivitatea formelor anatomice. A treia probă presupune elaborarea unei compoziții cu subiect religios pentru evaluarea cunoștințelor iconografice, stăpânirea elementelor compoziționale și a limbajului practic specific.

Evaluarea se va face cu note de la 1 la 10, nota minimă de admitere fiind 6.

Foto credit: Ziarul Lumina

2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română – Basilica.ro

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în şedinţa de lucru din 28 şi 29 octombrie 2015, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente