Examen de capacitate preoțească în Mitropolia Olteniei

Arhiepiscopia Craiovei organizează sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească. Examenul se va desfășura, în conformitate cu metodologia aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 17-18 septembrie 2014, la Centrul de restaurare, conservare, patrimoniu și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova, din str. Brestei nr. 24, informează „Ziarul Lumina”.

Programul evaluării candidaților va fi următorul: miercuri, 17 septembrie, de la ora 9:00 – examen scris la dogmatică, misiologie și administrație parohială pentru toți candidații. De la ora 14:00 va avea loc examenul oral la teologie liturgică, omiletică, catehetică și muzică bisericească pentru candidații din Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului și Strehaiei și Episcopia Slatinei și Romanaților. În cea de a doua zi de examen, joi, 18 septembrie, de ora 9:00 este programat examenul oral la teologie liturgică, omiletică, catehetică și muzică bisericească pentru candidații din Arhiepiscopia Craiovei.

La examenul de capacitate preoțească pot participa absolvenți ai Facultății de Teologie, Specializarea Teologie ortodoxă pastorală, fii duhovnicești ai eparhiilor sufragane Mitropoliei Olteniei, cu binecuvântarea chiriarhului locului. Candidații pot fi căsătoriți sau necăsătoriți, iar în urma examenului promovat pot solicita timp de un an un post clerical vacant. Dacă în această perioadă nu sunt hirotoniți pe un astfel de post, trebuie să repete examenul de capacitate. În condițiile în care cei înscriși la acest examen vor obține o medie mai mare de 9,00, aceștia pot solicita timp de doi ani un post clerical vacant. Dacă în această perioadă nu sunt numiți pe post, trebuie să repete examenul de capacitate.

Media generală de promovare a examenului de capacitate este de cel puțin 7,00, cu nici o notă sub 6,00 la probele examenului. Depunerea dosarelor se va face la Centrul Mitropolitan din Craiova, Biroul de învățământ, catehizare și activități cu tineretul în perioada 1-16 septembrie 2014, achitându-se suma de 200 lei pentru înscrierea la examen.

Comentarii Facebook


Știri recente