Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Timișoarei

Pe temeiul hotărârii Permanenței Consiliului eparhial din 9 iulie 2013, miercuri, 2 octombrie, a avut loc sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească, organizat de Arhiepiscopia Timișoarei pentru licențiații în teologie pastorală care doresc hirotonia întru preot, precum și preoții și diaconii care nu l-au susținut, informează „Ziarul Lumina”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și în prezența Preasfințitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, examenul s-a desfășurat în sala de festivități a Centrului eparhial, în prezența Corpului profesoral din cadrul Facultății de Teologie din Timișoara.

„La examen s-au prezentat 12 candidați, iar în urma susținerii probelor scrise și orale au fost declarați admiși 7 licențiați în teologie pastorală. Pentru promovarea fiecărei probe, cei înscriși trebuiau să obțină minimum nota 6, iar media de promovare a examenului de capacitate este minimum 7”, a precizat pr. Sorin Lungoci, consilier eparhial al Sectorului Învățământ.

Potrivit Metodologiei de obținere a gradelor profesionale de către personalul clerical, acest examen, ce se constituie în examen de titularizare pe post, se organizează de două ori pe an, primăvara și toamna. La proba scrisă, candidații au tratat subiecte de dogmatică și istorie bisericească universală, iar în cadrul probei orale au fost verificate cunoștințele și deprinderile legate de administrație bisericească, pastorală și teologie liturgică, omiletică și catehetică, muzică bisericească și ritual, precum și alte îndrumări practice legate de dinamica activității misionar-pastorale a preotului în parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sfântul Nicolae prevestește bunătatea lui Moș Crăciun sau iubirea milostivă a lui Dumnezeu

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a asistat marți la Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, organizat de Sectorul învățământ şi activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor la Palatul Patriarhiei. În cuvântul rostit…