La Alba Iulia, a avut loc ieri, 09 iulie, evenimentul aniversar „Filantropia – împreună, în sprijinul aproapelui” organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Evenimentul a cuprins un spectacol artistic, o expoziție de prezentare a serviciilor sociale și o întâlnire festivă cu toți colaboratorii, partenerii și reprezentanții autorităților publice, potrivit reintregirea.ro.
Manifestarea a debutat la ora 10.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia cu spectacolul „Vis de copil”, la care au participat peste 500 de copii din așezămintele sociale din Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. De la ora 12.00, la Restaurantul „Mercur” din Alba Iulia au fost prezentate în cadrul unei expoziții cele 88 de servicii sociale, care formează rețeaua de asistență socială a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Expoziția a fost urmată de la ora 13.00 de întâlnirea festivă „Filantropia – împreună, în sprijinul aproapelui”. La întâlnire au participat colaboratorii, partenerii și reprezentanții autorităților publice implicate în susținerea misiunii sociale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.
Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, a adresat participanților un cuvânt duhovnicesc:
„Suntem aici ca în foișorul de sus, de pe Sion, sau ca în casa de la Emaus, în prezența musafirului ceresc, Iisus Hristos, care a spus „unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor”. Despre Iisus din Nazaret se spune în Faptele Apostolilor că „trecea făcând binele”. Ori El fiind același ieri, astăzi și-n veac, și astăzi trece pe tărâmurile acestei istorii și face binele. Este marele filantrop. Ar trebui să ne întrebăm de ce avem două mâini? Răspunsul este clar: cu una noi primim de la Dumnezeu multele daruri pe care ni le dă, iar cu alta trebuie să dăruim celor ce au nevoie de ajutorul nostru. Sfântul Grigorie Dialogul spunea: „măcar inima să-l doară și va avea plată, că nu dă mai puțin cel ce-l doare inima, decât cel ce își dă banii săi. Pentru că unul își dă sufletul iar celălat dă din ceea ce posedă”. Acest lucru se împlinește, sub ochii noștri, aici la Alba Iulia, Arhiepiscopia noastră având o rețea de servicii sociale de primă mărime în Patriarhia Română, și acest lucru s-a realizat datorită colabrării de excepție pe care o avem cu autoritățile locale și județene, și prin implicarea atâtor preoți și a credincioșilor de bună credință și cu mână largă și generoasă. Deci, avem două mâini și să nu uităm că așa ne stă bine, pentru că tot ce avem am primit de la Dumnezeu. Realmente noi nu posedăm nimic prin noi înșine. Ce avem ne-a fost împrumutat. Într-o zi va trebui să dăm înapoi ceea ce am primit. Hristos ne spune că noi vom fi judecați după cum am folosit darul pe care El ni l-a împrumutat. Întrebarea este avem două mâini sau una? Noi numai luăm sau și dăm? Cred că cei ce sunt aici, primesc de la Dumnezeu și dau, știind după expresia părintelui Nicolae Steinhardt de la Rohia că „dăruind vei dobândi”. Eu nu pot decât să mulțumesc și să binecuvântez pe reprezentanții autorităților publice, pe sponsorii, pe colaboratorii, pe preoții și creștinii implicați în misiunea socială a Arhiepiscopiei noastre. Închei cu îndemnul Mântuitorului: „faceți bine fără să nădăjduiți nimic în schimb și plata voastră va fi multă și fii ai celui Preaînalt vă veți chema”. Fie ca Hristos marele filantrop să vă binecuvinteze pe toți și să vă dăruiască toate cele de folos și de mântuire.”
În continuare Părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al centrului nostru eparhial a făcut o scurtă prezentare a activității Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia:
„Tema întâlnirii de astăzi „Filantropia – împreună în sprijinul aproapelui” a fost aleasă pentru a exprima legărtura strânsă, duhovnicească, existentă între toți cei care suntem prezenți în sală, legătură care își răsfrânge roadele în viața miilor de persoane ocrotite prin așezămintele eparhiei noastre. Sfântul Apostol Iacov spunea: „îți voi arăta credința mea din faptele mele”. Împreună preoți, oameni iubitori de oameni aflați la conducerea insituțiilor publice, centrale, județene și locale, sau cu responsabilități în cadrul acestora, oameni cu inimă plină de generozitate și dăruire pentru cei săraci, patroni, sponsori, colaboratori, cu toții sub păstorirea plină de har, înțelepciune și dragoste a Înaltpreasfințitului Irineu Arheiepiscopul nostru, arătăm prin implicarea socială că Arhiepiscopia Alba Iuliei este o Biserică vie, că avem credință vie, lucrătoare prin iubire în folosul aproapelui aflat în suferință. Nu dorim să ne lăudăm în cadrul acestei întâlniri ci dorim să vă lăudăm pe dumneavoastră, să vă mulțumim să vă recunoaștem meritul pe care l-ați avut realizările sociale ale eparhiei de Alba Iulia, să vă arătăm ce s-a întâmplat cu talanții pe care ni i-ați încredințat, cu încrederea pe care ne-ați acordat-o și sprijinul oferit de-a lungul anilor. Este greu în câteva cuvinte să prezint povestea Filantropiei. Când ne referim la Filantropia ne referim la întreaga activitate socială a eparhiei, referindu-ne la activitatea desfășurată in parohiile noastre și de către toate ONG-urile care funcționează cu binecuvântarea arhierească. Povestea Filantropiei a început în anul 1990 când la Alba Iulia a luat ființă și a funcționat pentru scurt timp Asociația Filantropia, prin care s-a achiziționat cu contribuția mai multor parohii din Alab Iulia, o casă în munții Apuseni pentru o familie sinistrată. Anul 1995 este reprezentativ pentru Arhiepiscopia noastră întrucât marchează înființarea primului birou eparhial de asistență socială din Patriarhia Română. Arhiepiscopia de Alba Iulia este un model de bună practică în domeniu furnizării serviciilor sociale în parteneriat cu autoritățile publice. Este un pol de excelență în atragerea și gestionarea de venituri destinate serviciilor sociale, un model de bună practică în domeniul profesionalizării și specializării persoanelor active în domeniul social. Aceasta este pe scur povestea Filantropiei. O poveste pe care dumneavoastă, cei care sunteți de față, ați scris-o de-a lungul anilor cu iubire și jertfă, cu sentimente și cu fapte sfinte, o poveste care a devenit nemuritoare pentru că a adus multă bucurie, speranță și mângâiere în viața multor copii, a multor bunici, bucurie speranță și mângâiere în viața multor oameni năpăstuiți. Această poveste sperăm să o scriem împreună și în continuare”.
Evenimentul aniversar „Filantropia – împreună, în sprijinul aproapelui” a încheiat campania Zilele Filantropiei”, derulată de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia și Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în perioada 10 iunie – 10 iulie 2013. Campania a presupus organizarea unor acțiuni în toate așezămintele sociale din rețeaua Bisericii Ortodoxe Române din județele Alba și Mureș. În această perioadă au avut loc acțiuni și evenimente în casele de tip familial, centrele de zi și cele educaționale care oferă servicii pentru copii, în căminele pentru vârstnici, în centrele de consiliere dar și în celelalte așezăminte sociale. „Zilele Filantropiei” au presupus totodată deschiderea tuturor acestor centre sociale către cei care au dorit să le viziteze, să afle despre activitate socială derulată în cadrul acestora sau să le ofere ajutor.