Evenimente pastoral-culturale în Episcopia Severinului și Strehaiei

Marți, 11 iunie, la ceas de seară, enoriașii Parohiei „Sfântul Dumitru” din Drobeta-Turnu Severin au participat în număr mare la slujba de sfințire a crucilor ce vor împodobi biserica parohiei. Joi, 13 iunie, credincioșii din Parohia Lupșa de Jos au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, informează episcopiaseverinului.ro

La invitația preotului paroh Vasile Ghițan, PS Nicodim a poposit în parohia severineană „Sfântul Dumitru”, unde a sfințit clopotul și cele șase cruci care vor fi așezate în perioada imediat următoare în locul celor vechi. Dintre acestea, crucea mare ce va împodobi turla este confecționată dintr-un material inoxidabil, aurit, la procurarea ei participând cu ajutor bănesc atât slujitorii Sfântului Altar, cât și credincioșii parohiei.

Întreaga comunitate a primit cu bucurie evenimentul ce precede alte lucrări complexe de înfrumusețare a sfântului lăcaș de închinare. În momentul de față deja se lucrează la refacerea acoperișului turlei și la acoperirea acestuia cu tablă de cupru, care oferă o anduranță sporită în fața intemperiilor.

În cuvântul de învățătură, rostit la finalul evenimentului, PS Nicodim a explicat importanța folosirii materialelor de bună calitate în acoperirea bisericilor, ca măsură ce previne, de cele mai multe ori, degradarea timpurie a elementelor arhitecturale și chiar afectarea picturii pe termen lung. Totodată, Episcopul mehedințean a arătat că, prin demersurile actuale de recondiționare a exteriorului Bisericii „Sfântul Dumitru”, pr. paroh Vasile Ghițan înfăptuiește o dublă operă administrativă, axată pe conservarea lăcașului de cult și pe respectul față de credincioșii ce îi trec pragul.

Biserica „Sfântul Dumitru”, date biografice

Biserica „Sfântul Dumitru” a fost zidită în anul 1873 de Joița Chintescu, în memoria unicului fiu, decedat la numai 20 de ani. Fiind avariată în luptele ce s-au dat pe 10-11 noiembrie 1916, sfântul lăcaș a fost refăcut de Ghiță Efta Bejan, veteran din războiul din anul 1877, care a reparat toate stricăciunile din interior și exterior, împodobindu-l cu pictură nouă. Aceste reparații au fost făcute și în memoria pomenirii bravilor eroi, morți cu arma în mână pe câmpia din jurul bisericii și a orașului. Până în anul 1976 a fost folosită ca și capelă de cimitir de către toate bisericile din oraș, când vrednicul de pomenire Teoctist Arăpașu, pe atunci mitropolit al Olteniei, a transformat-o în biserică parohială.

Liturghie arhierească și manifestări culturale în Lupșa mehedințeană

O manifestare deosebită a avut loc și la Lupșa de Jos, unde PS Nicodim a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cu ocazia praznicului Înălțării Domnului. După slujbă, s-a oficiat pomenirea eroilor satului, căzuți pentru apărarea credinței ortodoxe și demnității naționale.

Pentru că această sărbătoare a fost și zi de praznic pentru sătenii comunei, Asociația „Fiii Lupșei” împreună cu Primăria Broșteni și cu Parohia Lupșa au organizat cea de a II-a ediție a evenimentului „La nedee la Lupșa”, unde și-au dat concursul artiști consacrați de muzică populară. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de un taraf din Ansamblul „Doina Gorjului”, condus de maestrul emerit Marcel Parnica.

Inițiativa acestor manifestări cultural-religioase a aparținut unui fiu al satului, membru al corului „Kinonia” și șef de cabinet al PS Nicodim, Viorel Mihai Corcodel.

Comentarii Facebook


Știri recente