Evenimente în diaspora românească din Canada

Credincioși români ortodocși ai comunității din Oshawa și alte comunități ale regiunii canadiene Durham au primit de curând un mare și bun prieten în biserica lor, pe Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina.

Parohia ortodoxă română „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și „Sfântul Ierarh Nectarie” din Oshawa a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi a primit la sfârșitul săptămânii trecute un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie, informează „Ziarul Lumina”. La slujba de primire a sfintelor moaște, de sâmbătă, 26 ianuarie, au participat Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Nicolae și Preasfințitul Episcop-vicar Ioan Casian de Vicina, împreună cu un sobor de preoți. După așezarea sfintelor odoare duhovnicești în lăcașul de cult, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu. „Aducerea moaștelor Sfântului Nectarie în Biserica «Sfinții Ștefan cel Mare și Nectarie» vine ca un răspuns la evlavia tot mai mare a credincioșilor pentru ierarhul taumaturg și cunoscut mai ales ca ajutător al celor bolnavi de cancer”, a precizat pr. paroh Petre Busuioc pentru Radio Credința al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi.

Sărbătoarea parohiei ortodoxe române a fost dublată și de marcarea unui alt eveniment, împlinirea unui an de când comunitatea românilor ortodocși a reușit cumpărarea lăcașului de cult. Este vorba de fosta biserică greacă de la care a fost luat al doilea patron spiritual, Sfântul Ierarh Nectarie, vindecătorul de boli. Această biserică a fost construită în 1915 de comunitatea ortodoxă ucraineană, în 1987 a fost cumpărată de comunitatea greacă, iar în 23 ianuarie 2012 a devenit proprietatea comunității ortodoxe românești din regiunea Durham.

De asemenea, la două luni de la cumpărarea lăcașului de cult, Parohia ortodoxă română „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și „Sfântul Ierarh Nectarie” din Oshawa a inaugurat și Centrul comunitar românesc pentru întâlnirile culturale românești. De asemenea, după finalizarea renovărilor subsolului bisericii, copiii vor participa și la cursurile „Școlii de duminică”. „Eforturile creștinilor din această parte a lumii, rugăciunile și încrederea lor în puterea lui Dumnezeu au contribuit la aceste realizări, care sunt de o importanță covârșitoare pentru comunitatea noastră”, a mai spus parohul bisericii ortodoxe românești din Oshawa, Canada.

Comentarii Facebook


Știri recente