Ziua Internațională a Muzeelor la Craiova, Sărbătoarea municipiului Râmnicu Vâlcea și Târgul Meșterilor Populari de la Târgu Jiu sunt evenimentele săptămânii care au mobilizat locuitorii din centrele culturale oltene amintite, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia. Evenimentele au fost însoțite de expoziții de hărți vechi, de flori și obiecte tradiționale românești.
Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) a sărbătorit miercuri, 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor. Sărbătoarea a atras atenția publicului asupra rolului crucial pe care îl joacă muzeele în ceea ce privește respectul și recunoașterea diferențelor culturale. Cu acest prilej, Muzeul Olteniei (membru în ICOM), în colaborare cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, a vernisat expoziția cu tema ‘Patrimoniul cultural național în context european: Vechile hărți ale Valahiei’. Vernisajul cuprinde lucrări cartografice de excepție, documente vechi, tezaure monetare și inele sigilare din colecția ‘Tezaur’ a muzeului craiovean.
La Râmnicu Vâlcea au fost organizate, săptămâna aceasta, mai multe manifestări culturale menite să marcheze împlinirea a 623 de ani de la prima atestare documentară a orașului. Astfel, în prima zi a serbării, joi, 19 mai, s-a organizat ‘Floralia’, ediția I, proiect cultural de punere în valoare a frumuseții mediului și de educare a copiilor în spiritul patriotismului local. Au fost realizate expoziții de flori în puncte vizibile ale orașului: parcul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, Parcul ‘Mircea cel Bătrân’, Parcul Zăvoi. De asemenea, pe traseul strada Regina Maria – strada Știrbei Vodă, s-a desfășurat ‘Carnavalul florilor’, iar la Biblioteca Județeană Vâlcea a avut loc colocviul cu tema ‘Tendințe în amenajările peisagistice urbane’. Activitățile dedicate acestui prilej vor lua sfârșit mâine. Manifestările au fost organizate de Primăria Râmnicului, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.
30 de artizani la Târgul Meșterilor Populari
Astăzi se vor închide porțile Târgului Meșterilor Populari, organizat săptămâna aceasta la Târgu Jiu. Expun aproximativ 30 de meșteșugari veniți din județele Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Olt, Argeș și Alba. Cu acest prilej, locuitorii din zona centrală a municipiului pot admira obiecte de ceramică, icoane pictate pe lemn și sticlă, țesături și împletituri. ‘În acest an, am extins Târgul Meșterilor Populari, deoarece am avut participanți și din afara Olteniei. Sperăm ca acest târg să devină o tradiție pentru creatorii și iubitorii de artă populară și, de la an la an, nădăjduim să avem o prezență cât mai numeroasă’, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.