Evenimente cultural-religioase la Parohia „Sfântul Pantelimon” – Foișorul de Foc

La biserica Parohiei „Sfântul Pantelimon” – Foișorul de Foc din Capitală a avut loc ieri, 6 octombrie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, vernisajul expoziției „Apa cea vie, foc răcoritor”. Lucrările au fost realizate de către copiii participanți la atelierele de pictură din cadrul programului catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și au fost dedicate refacerii bisericii după incendiul din seara zilei de 9 ianuarie 2012, informează „Ziarul Lumina”.

Cele peste 40 de icoane pictate pe sticlă și 24 de desene ale expoziției „Apa cea vie, foc răcoritor” au fost realizate de mici artiști ai parohiei de-a lungul a 20 de ateliere de lucru, care s-au desfășurat în timpul vacanței de vară și în cadrul taberei de pictură pe sticlă și desen „Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva”, organizată sub egida programului național catehetic „Hristos împărtășit copiilor”. „După cinci ani de catehizare prin intermediul teatrului religios, acest eveniment artistic dedicat artei renăscute din credință, solidaritate și suferință îl considerăm unul de excepție, întrucât s-a împlinit ceea ce ne-am dorit, și anume atât inițierea teoretică a micilor iconari ai parohiei noastre în arta desenului și a picturii, cât și realizarea în comun de către cursanți a primelor lor icoane bisericești pe sticlă. De asemenea, prin desfășurarea acestui eveniment, ne dorim susținerea campaniei noastre parohiale «Faceți artă religioasă, nu kitsch!»”, a precizat coordonatorul proiectului, pr. Bogdan-Aurel Teleanu, slujitor la biserica Parohiei „Sfântul Pantelimon” – Foișorul de Foc.

Evenimentele dedicate expoziției „Apa cea vie, foc răcoritor” au debutat miercuri, 2 octombrie, prin vizionarea filmului documentar „Credința transmisă copiilor în culori și cuvinte” (producție 2013 a Televiziunii Trinitas) și a unor instantanee fotografice din timpul atelierelor de pictură pe sticlă, și au continuat vineri, 4 octombrie, cu slujba de sfințire a icoanelor, respectiv ieri, 6 octombrie, cu vernisajul expoziției, concertul susținut de Grupul coral mixt „Vox Coelestis” al Parohiei „Iancu Vechi” – Mătăsari din Capitală și festivitatea de premiere a copiilor.

Expoziția, realizată în colaborare cu artistul plastic Viorica Colpacci, directorul Galeriei de artă „Spiritus” a Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York, a fost închinată sărbătoririi Cuvioasei Maicii Parascheva, cel de-al doilea hram al Bisericii „Sfântul Pantelimon” – Foișorul de Foc, și, totodată, este dedicată în mod special refacerii acestei biserici bucureștene după incendiul din seara zilei de 9 ianuarie 2012.

Comentarii Facebook


Știri recente