Eveniment cultural-religios dedicat lui Nicolae Steinhardt

În fiecare an, în a doua parte a lunii iulie, mănăstirile Rohia, Rohița și Fundația ‘N. Steinhardt’ organizează manifestări religioase, culturale și artistice, sub egida ‘Zilele culturale N. Steinhardt’, în care este evocată personalitatea monahului, îi sunt lansate scrieri, iar pictori din toată țara se reunesc pentru a picta icoane pe sticlă și lemn.

Ieri și astăzi, la Mănăstirea Rohița se desfășoară Școala de vară de iconografie bizantină a Grupului ‘Sfântul Ioan Damaschin’, coordonată de iconograful Sorin Albu, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’. Anul acesta participă peste 40 de pictori din Cluj, Bistrița, Baia Mare, Satu Mare, Sălaj, care vor lucra icoane pe lemn și sticlă. De asemenea, ei vor participa la toate slujbele oficiate la mănăstire, răspunsurile fiind date de membrii Grupului psaltic ‘Sfântul Ioan Damaschin’. Unii dintre ei sunt deja pictori consacrați, iar alții absolvenți ai Universității de Arte și ai Secției artă sacră, care se inițiază în tainele pictării icoanelor. Icoanele vor fi lucrate în atelierul de la Mănăstirea Rohița.

Lucrările vor fi vernisate pe 30 iulie la Catedrala episcopală ‘Sfânta Treime’ din Baia Mare.

Pe 29 iulie, la Mănăstirea Rohia, unde se află mormântul părintelui Nicolae, se va oficia Parastasul monahului, urmat de o masă rotundă despre opera acestuia.

Pe 30 iulie, vor fi lansate cele mai noi trei volume din Integrala Steinhardt, ‘Eseuri iudaice, Escală în timp și spațiu și Geo Bogza’, cu participarea unor membri ai Fundației ‘N. Steinhardt’, cât și monahii din eparhie, oameni de cultură din marile orașe și reprezentanți ai Editurii Polirom din Iași, cu care se colaborează în editarea integralei.

Multe cărți ale părintelui Nicolae au apărut în timpul vieții sale, dar câteva au rămas numai manuscrise și au fost tipărite după trecerea sa la Domnul. Mănăstirea Rohia, între anii 2006 și 2008, a alcătuit un grup de intelectuali din mai multe orașe din țară, care au început să adune toate cărțile monahului și mai ales corespondența, spre publicare.

S-a încheiat o colaborare cu Editura Polirom din Iași, unde va fi publicată integrala ce cuprinde 22 de volume. Până acum au fost editate primele 10 volume, fiecare având un coordonator care se ocupă de partea critică. Pentru a fi mai bine înțeleasă opera părintelui de către cei care o citesc, fiecare ediție are și un aparat critic.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…