Eveniment cultural la Târgoviște: a fost dezvelit bustul Ieromonahului Macarie de la Mănăstirea Dealu

În Arhiepiscopia Târgoviștei, sub coordonarea IPS Mitropolit Nifon, au avut loc joi, 20 octombrie 2016, evenimente culturale de excepție, dedicate inaugurării bustului Ieromonahului Macarie de la Mânăstirea Dealu, din apropierea Municipiului Târgoviște, informează site-ul oficial al Eparhiei. 

Monumentul este operă a Acad. Pavle Pejovic, Directorul general al Muzeului Național al Muntenegrului, donat Arhiepiscopiei Târgoviștei de Academia Diocleeană de Științe și Arte din Muntenegru, cu sprijinul Ministerului Culturii din Muntenegru.

Manifestările au debutat dimineață cu Simpozionul Internațional intitulat Ieromonahul Macarie și excelența tipografică de la Târgoviște, secolele XVI-XVIII, organizat de Arhiepiscopia Târgoviștei, în Sala Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești de la Mânăstirea Stelea din Târgoviște.

La eveniment au susținut alocuțiuni personalități ale vieții spirituale și culturale românești, precum și din Muntenegru.

În continuare, s-a vizitat Muzeul Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei de la Mânăstirea Stelea, recent reamenajat, și Muzeul Reședinței Eparhiale. Au urmat ceremoniile la Mânăstirea Dealu, unde a avut loc dezvelirea bustului Ieromonahului Macarie, în prezența Excelenței Sale, Domnul Milan R. Begovici, Ambasadorul Muntenegrului în România. De asemenea, au fost prezenți participanții la simpozion, oficialități locale și județene, studenți ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște și elevi de la liceele târgoviștene.

IPS Nifon acordat diplome mitropolitane de recunoștință personalităților din Muntenegru care s-au implicat în realizarea și donația bustului Ieromonahului Macarie către Arhiepiscopia Târgoviștei.

Cu acest prilej, a avut loc premierea elevilor participanți la Concursul Școlar, intitulat Ieromonahul Macarie și excelența tipografică de la Târgoviște în secolele XVI-XVIII, organizat de Eparhie, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, în liceele din Municipiul Târgoviște, prilej cu care au primit premii și profesorii îndrumători ai elevilor. Ceremoniile s-au încheiat cu vizitarea Muzeului Mânăstirii Dealu și a Complexului național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște.

În cuvântul său, ierarhul a evocat personalitatea primului tipograf de pe teritoriul țării noastre, evidențiind importanța pastoral-misionară a tipăriturilor macariene pentru Biserica noastră strămoșească, pentru cultura românească și pentru misiunea ortodoxă în sud-estul european.

Cele trei capodopere macariene Liturghierul (1508), Octoihul (1510) șiTetraevangheliarul (1512) au fost retipărite, în anii trecuți, la inițiativa Înaltpreasfinției Sale, în ediție jubiliară, la jumătate de mileniu de la apariția lor, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, demers pentru care ierarhul a primit Premiul Perpessicius din partea Muzeului Național al Literaturii Române, în anul 2011.

Comentarii Facebook


Știri recente