Sala „Iosif Episcopul” a Așezământului Cultural-Pastoral „Sfântul Ierarh Calinic” din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, într-un cadru solemn, a găzduit astăzi, 13 iunie 2013, de sărbătoarea împărătească a Înălțării Domnului, de la orele 16.00, comemorarea a 100 de ani de la nașterea profesorului și colonelului în rezervă Constantin Isărescu, după cum ne-a transmis Arhidiacon Ioan Liviu Găman. Cu acest prilej a avut loc și lansarea celei de-a treia ediții a volumului „Jurnal de front – 518 zile și nopți în linia întâi”, o carte despre eroismul legendar al ostașului român, scrisă de Constantin Isărescu la 90 de ani de viață.
Organizat de către Arhiepiscopia Râmnicului, evenimentul s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care, în deschiderea întâlnirii, a ținut un cuvânt dedicat momentului festiv. „S-au împlinit 100 de ani de la nașterea Colonelului în rezervă Constantin Isărescu, veteran de război, și este datoria noastră a celor ce continuăm să cinstim pe înaintași de a aduce în această zi de Înălțare a Domnului la ceruri, recunoștința și cinstirea cuvenită. Astăzi continuăm într-un anume mod întâlnirile pe care le-am avut cu Domnul Constantin Isărescu la Palatul Arhiepiscopal sau la Drăgășani, întâlniri în care evoca cu mândrie și dragoste de neam experiența frontului și a vieții din perioada Celui de-al Doilea Război Mondial. Recitându-i Memoriile îl facem prezent în conștiința noastră și retrăim emoțiile celor pe care îi prezintă în paginile cărții ajunsă la cea de-a treia ediție. L-am încurajat de fiecare dată ca să-și așeze pe hârtie experiențele trăite pe front, pentru că acestea constituie cel mai bun document al vieții ostășești, viață dăruită apărării neamului românesc. Îl pomenesc în permanență în rândul eroilor neamului și sunt încredințat că Dumnezeu i-a rânduit loc de odihnă pentru jertfelnicia faptelor și dragostea față de neam și Biserică.”, a conchis Părintele Arhiepiscop Gherasim.
După cuvântul Înaltpresfințitului Gherasim, Părintele Consilier Constantin Cîrstea, amfitrionul întrunirii, a deschis seria alocuțiunilor, invitând pe rând să vorbească pe: Generalul (r) Niculaie Spiroiu, Generalul (r) Cornel Codiță, profesorul Emil Istocescu, scriitorul Ion Barbu și pe consilierul BNR Adrian Vasilescu, apoi pe editorul volumului, Valeriu Ioan Franc, care a prezentat cea de-a treia ediție a lucrării. Tot în cadrul întâlnirii au fost transmise mesaje din partea instituțiilor administrative și de cultură vâlcene, care au apreciat modul în care Constantin Isărescu și-a scris memoriile, consemnate pe viu odată cu participarea la cel de-al doilea război mondial. La final, Guvernatorul Băncii Naționale a României, academicianul Mugur Isărescu, a adresat un emoționant cuvânt dedicat centenarului nașterii tatălui Domniei Sale.
La eveniment au fost prezente oficialități de stat, centrale și locale, preoți, istorici, precum și alte personalități marcante ale culturii vâlcene, care l-au cunoscut pe colonelul Constantin Isărescu.
La vârsta de 90 de ani, în anul 2003, colonelul Constantin Isărescu, tatăl academicianului Mugur Isărescu, Guvernatorului Băncii Naționale, a publicat a doua ediție a volumului „Jurnal de front – 518 zile și nopți în linia întâi”, un jurnal inedit în care autorul a povestit toate momentele grele prin care a trecut în cel de-al Doilea Război Mondial, cum și-a văzut camarazii doborâți unul câte unul. Colonelul (r) Constantin Isărescu s-a numărat printre puținii soldați vâlceni care s-au întors de pe front, după ce a luptat peste 500 de zile în cel de-a doua conflagrație mondială. După război, Constantin Isărescu s-a întors în Drăgășani. A fost profesor, inspector școlar și inspector bancar.