Eveniment cultural la Muzeul ASTRA din Sibiu

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA și Teatrul Național „Radu Stanca” întâmpină Mărțișorul cu un program de legende românești și povestiri din literatura universală, intitulat „Firul de mătase”, în interpretarea actriței Lerida Buchholtzer, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Evenimentul de la Muzeul ASTRA are loc joi, 28 februarie, de la ora 12:00, în cadrul expoziției permanente „Din cultura și arta popoarelor lumii”, de la sediul muzeului, Casa Hermes, Piața Mică. La finalul programului, elevii clasei a III-a a Liceului de Artă Sibiu, coor-donați de prof. Daniela Popa, vor fi invitați să împletească ei înșiși firul propriilor povestiri despre Mărțișor. Accesul publicului la acest eveniment va fi gratuit. De asemenea, în așteptarea Mărțișorului, Galeriile de Artă Populară ale Muzeului ASTRA de la Casa Artelor, Piața Mică, oferă posibilitatea achiziționării de mărțișoare confecționate din materiale ecologice (fibre vegetale, lemn, ceramică, textile sau mărgele) și de miniaturi după obiectele de artă populară tradițională.

„Micile talismane sunt realizate de artiști populari și reconstituie majoritatea simbolurilor cunoscute și iubite: ghiocei, trifoi, coșari, buburuze, prinse de șnurul bicolor, simbolul împletirii inseparabile a celor două principii antagonice, motorul permanentei înnoiri și a speranței de mai bine”, după cum a precizat muzeografa Ioana Luca, șef serviciu Galeriile de Artă Populară, din cadrul Comple¬xului Național Muzeal ASTRA (CNM ASTRA).

În tradiția populară românească, în această zi, prima a noului an conform calendarului iulian, copiilor și fetelor le erau oferite mici daruri sub forma unor obiecte-amuletă, despre care se considera că sunt aducătoare de noroc – în general monede de aur sau argint. Acestea erau prinse la mână sau la gât cu ajutorul unui șnur bicolor, inițial alb-negru, ca împletire a iernii cu primăvara, a întunericului cu lumina, a binelui cu răul, după cum a transmis Biroul de presă al CNM ASTRA. Ulterior, moneda a fost înlocuită de alte obiecte cu valoare simbolică, șnurul fiind alb-roșu, dar semnificația rămânând aceeași: mărțișoarele poartă noroc, feresc de rele și de boli, aduc frumusețe, sănătate și fericire, mai arată CNM ASTRA.

Comentarii Facebook


Știri recente