Eveniment cultural la Cluj

Cea de-a 30-a ediție a Colocviilor „George Coșbuc”, manifestare culturală de amploare care reuneşte scriitori şi poeţi de înaltă ţinută din ţară şi din judeţ, a debutat astăzi, 5 noiembrie 2014, la Bistrița, în prezența Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficialităților locale și județene și a numeroși scriitori, poeți, traducători și oameni de cultură. Evenimentul organizat de Biblioteca „George Coșbuc”, s-a desfășurat în Sala Mare a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Programul primei zile a cuprins prelegeri ale unor invitați speciali, lansări de carte și festivitatea de acordare a premiilor Colocviile „George Coșbuc”.

Ediție jubiliară a Colocviilor „George Coșbuc”

„Ediția din acest an a Colocviilor „George Coșbuc” este o ediție jubiliară și se bucură de prezența unor mari scriitori români, poeți, critici literari și traducători. Toate stau sub semnul lui Coșbuc. Am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. De asemenea, ne-am bucurat de prezența: marelui traducător și poet Sorin Mărculescu, poetul Liliana Ursu, traducătoarea Viorica Nișcov, poetul Adrian Popescu, critici literari mai tineri precum Emanuela Ilie, Daniela Șontică, Daniela Florin Caragiu și Diana Caragiu”, a declarat pentru Radio Renaşterea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița, părintele Ioan Pintea.

Premiile Colocviilor „George Coșbuc”

Premianţii acestei ediţii au avut onoarea de a-şi primi distincţiile din partea Mitropolitului Andrei. Juriul, prezidat de Adrian Popescu şi din cadrul căruia au făcut parte Emanuela Ilie, Gavril Moldovan, Florin Caragiu şi Ioan Pintea, a decis ca Premiul Opera Omnia să-i fie acordat lui Sorin Mărculescu.

Marele Premiu „George Coşbuc” i-a fost înmânat Lilianei Ursu, premiul pentru traducere i-a revenit Vioricăi Nişcov, premiul pentru poezie – Danielei Şontică, iar premiul pentru critică literară – Danielei Pănăzan. Managerul Ioan Pintea menţiona că juriul a decis să acorde aceste premii „unor oameni reprezentativi, care să consacre naţional” aceste colocvii coşbuciene.

Manifestările au continuat cu prezentări de carte ale invitaţilor şi lansarea volumului „G. Coşbuc. Opere, vol. V. Publicistică”, care se înscriu în proiectul amplu al Bibliotecii Judeţene de a repune în tipar opera lui George Coşbuc. Joi, scriitorii invitaţi la aceste colocvii se vor întâlni cu profesorii şi elevii bistriţeni de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” şi de la Liceul cu Program Sportiv, prin grija inspectorului de specialitate Ramona Salak.

Mâine , 6 noiembrie, în a doua zi a evenimentului, la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” va fi organizat de la ora 17:30 „Rondul de noapte”, un recital de poezie și cântări religioase, a precizat părintele Ioan Pintea.

Comentarii Facebook


Știri recente