Eveniment cultural la Centrul Eparhial din Caransebeș

Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului Eparhial din Caransebeș a găzduit marți, 4 noiembrie, o manifestare culturală de excepție. În prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului au fost lansate două cărți de mare importanță pentru devenirea spațiului istoric bănățean. Prima carte este o ediție îngrijită de domnul academician Otiman Ion Păun cu titlul „Grănicerii bănățeni și comunitatea de avere”, scrisă de avocatul Comunității de avere Antoniu Marchescu în anul 1941. Cea de-a doua carte este scrisă de domnul profesor și cercetător de la Muzeul Banatului din Timișoara, Vasile Dudaș, cu titlul „Banatul în anii primei mari conflagrații mondiale”.

„S-au lansat două cărți importante care vorbesc despre trecutul Banatului. Cartea care ne vorbește despre importanța Regimentului de Graniță din această parte a Imperiului Austro-Ungar și despre însemnătatea comunității de avere, este una de referință, foarte importantă și de neegalat până astăzi. A doua carte lansată ne vorbește despre implicarea clerului și poporului din Banat în anii primei conflagrații mondiale. Mulțumim tuturor celor care au venit cu mare bucurie la acest eveniment de referință, care întregește viața spirituală și culturală a episcopiei noastre”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La evenimentul cultural, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea şi Darius Herea, au participat reprezentanți ai instituțiilor culturale din județul Caraș Severin, preoți din municipiul Caransebeș, studenți teologi și seminariști de la instituțiile teologice din localitate, precum și foarte mulți credincioși interesați de trecutul spiritual, cultural și social al Banatului.

„Comunitatea de avere a fost creată în cadrul detașamentului grăniceresc și a avut o colaborare excepțională cu instituția episcopală de la Caransebeș. Episcopia Caransebeșului a primit foarte mult ajutor din partea Comunității de avere și de aceea considerăm că este o datorie de suflet și de conștiință ca să promovăm trecutul acestei instituții. Nădăjduim ca cele două cărți să fie pe deplin înțelese și conștientizate mai ales de tinerii care studiază teologia, pentru ca ei să cunoască și să vadă că trecutul nostru a fost mare și că îi suntem datori cel puțin cu o amintire”, a arătat părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

În cadrul manifestării, după prezentarea celor două cărți, au fost luări de cuvânt a invitaților, pe seama subiectelor dezvoltate în cele două volume. La final Preasfințitul Părinte Lucian a oferit domnului academician Otiman Păun harta Banatului istoric.

Comentarii Facebook


Știri recente