Eveniment cultural la Biblioteca Sfântului Sinod

Profesoara Cătălina Velculescu, renumit cercetător și istoric literar erudit, a împlinit 70 de ani. Cu acest prilej, prietenii și colaboratorii au organizat marți, 20 decembrie, un moment aniversar în Sala ‘Conon Mitropolitul’ a Bibliotecii Sfântului Sinod, din incinta Mănăstirii Antim. Tot în cadrul evenimentului a fost lansat și volumul ‘In honorem. Cătălina Velculescu la aniversară’.

În deschiderea evenimentului, Corul ‘Potirul’ al Mănăstirii Radu Vodă din București a oferit publicului un concert de colinde, după care mai mulți oameni de cultură au ilustrat în câteva cuvinte chipul profesoarei Cătălina Velculescu, ca cercetător, ca mamă și bunică și ca prieten. Între cei care au omagiat personalitatea Cătălinei Velculescu s-au aflat ucenicele ei, lect. dr. Cristina Dobre și conf. dr. Ileana Stănculescu, prof. dr. Zamfira Mihail, prof. Laura Jinga și părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod. ‘Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Sfântului Sinod împreună cu două dintre fostele studente ale profesoarei Cătălina Velculescu, care acum sunt cadre didactice universitare: Cristina Dobre și Ileana Stănculescu. Am ales ca loc pentru acest moment Biblioteca Sfântului Sinod pentru că prof. Cătălina Velculescu este o apropiată a Bisericii; a colaborat cu mitropolitul Nestor Vornicescu, cu părintele Benedict Ghiuș, cu părintele Grigorie Băbuș. De câteva decenii calcă pragul bibliotecii și cercetează manuscrise, iar recent am întreprins o colaborare în privința revizuirii primului volum al Catalogului manuscriselor românești elaborat de părintele Dumitru Fecioru pe la sfârșitul anilor â50 și care nu a fost publicat niciodată. De asemenea, ea a fost și inițiatoarea unor colocvii internaționale pe care le-am derulat aici, la bibliotecă, și ne-a ajutat să stabilim colaborări cu cercetători renumiți din Europa și din lume’, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.

La finalul evenimentului, a fost lansat un volum omagial dedicat Cătălinei Velculescu, publicat la Editura Paideia. ‘Este o lucrare cu condiții grafice excepționale și cu un conținut care se construiește pe mai multe falii – istoria artei, filologie și teologie – pentru că doamna Elena Velculescu a împletit aceste domenii în cercetările ei, iar cei care semnează în acest volum sunt colegi și prieteni, dar și colaboratori din lumea universitară internațională.

Comentarii Facebook


Știri recente