Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoțit de numeroși ierarhi și membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a participat joi, 10 iulie 2008, la Târgoviște, la aniversarea a 500 de ani de la tipărirea, în vechea capitală a Țării Românești, a Liturghierului lui Macarie, prima carte tipărită pe teritoriul românesc. Evenimentul a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală, după săvârșirea Sf. Liturghii Arhierești, în prezența autorităților naționale și locale, a reprezentanților principalelor instituții de cultură (remarcându-se în mod special prezența reprezentanților Academiei Române), dar și a numeroși credincioși.
Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a acordat rangul de Mitropolit ad personam, Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei. În cuvântul său, Înaltpreafințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei a salutat prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, remarcând faptul că este prima vizită a Preafericirii Sale într-o altă eparhie decât cea pe care o păstorește sau o suplinește, de când a fost ales Patriarh. Mitropolitul Nifon a arătat importanța deosebită, din punct de vedere bisericesc și cultural a Târgoviștei, reședință voievodală și mitropolitană, adevãrat centru de promovare a culturii spirituale și naționale. În această perspectivă, Înaltul ierarh a integrat și tipărirea la Târgoviște, de către Macarie a Liturghierului, dar a amintit și de împlinirea a 500 de ani de la trecerea la Domnul, a Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, strălucit reorganizator al vieții ecleziale și importantă personalitate a spiritualității ortodoxe. Bineînțeles, a fost amintit și faptul că, în acest an jubiliar, s-au finalizat demersurile întreprinse pentru canonizarea evlaviosului voievod Neagoe Basarab. La finalul cuvântului său, Înaltul Ierarh a mulțumit pentru prezență Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, membrilor Sfântului Sinod, autorităților, invitaților, colaboratorilor și tuturor celor care s-au implicat în susținerea proiectelor culturale și spirituale ale Arhiepiscopiei Târgoviștei, dar și poporului credincios prezent la acest eveniment.
Mulțumind pentru înalta demnitate acordată, Înaltpreasfinția Sa a spus că aceasta este în primul rând un omagiu adus centrului cultural, bisericesc și istoric al Târgoviștei și, apoi, o recunoaștere a contribuției și implicării sale în misiunea Bisericii noastre Ortodoxe.
Au fost prezentate mesaje de felicitare și apreciere din partea domnului Traian Băsescu, Președintele României, de către domnul consilier prezidențial Bogdan Tătaru-Cazaban, și din partea domnului Călin Popescu Tăriceanu, Prim-Ministru al Guvernului României, de către domnul consilier Adrian Lemeni.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat în cuvântul său de ce s-a acordat această înaltă demnitate bisericească Înaltpreasfintitului Părinte Nifon, arătând că Biserica răsplătește în felul ei unic, modalitatea în care un slujitor al ei își face pe deplin datoria față de slujirea încredințată, iar Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon și-a dăruit pe deplin întreaga sa activitate servirii demnității arhierești și a slujirilor încredințate de Biserică. De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat rolul pe care Liturghierul lui Macarie îl are pentru cultură, în general și pentru cultura eclezială, în special, remarcând lansarea oficială a ediției jubiliare a acestui monument de cultură bisericească. În același timp au fost prezentate și alte câteva lucrări tipărite de către Arhiepiscopia Târgoviștei, la inițiativa Înaltpreasfințitului Mitropolit Nifon. Este vorba despre un album cu bisericile și mănăstirile reprezentative ale eparhiei Târgoviștei, „Viața și activitatea Sf. Ierarh Nifon” și „Argumente privind canonizarea voevodului Neagoe Basarab”. Apoi, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat rolul Sfintei Liturghii în realizarea comuniunii credincioșilor, ca un omagiu adus primei cărți tipărite pe pământ românesc, Liturghierului lui Macarie. Părintele Patriarh Daniel a vorbit și despre raportul dintre Sf. Liturghie și istorie, despre felul în care, prin Sf. Liturghie, creștinii sfințesc istoria, iar timpul profan devine, prin Duhul Sfânt un alt moment al mântuirii.
Prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la aniversarea a 500 de ani de la tipărirea la Târgoviște a Liturghierului lui Macarie, dar și miile de oameni prezenți, au făcut ca evenimentul bisericesc și cultural de la Târgoviște, din ziua de joi, 10 iulie, să se constituie într-un adevărat omagiu adus înaintașilor noștri, cu sentimentul slujirii Bisericii și neamului.