Eveniment Alege Școala! la Galați

Joi, 6 iunie 2013, Arhiepiscopia Dunării de Jos și Fundația World Vision România au organizat Sesiunea Festivă de închidere a proiectului Alege Școala!, un eveniment organizat cu binecuvântarea și prezența Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos la Așezământul social „Sf. Pantelimon” de la Lacu Sărat, după cum ne-au precizat Gabriela Grama si pr. Daniel Zlate, Inspector pentru cateheză.

Cu acest prilej au fost prezentate rezultatele macro precum și la nivel de județ a realizărilor din cadrul Proiectului Alege Școala!

Pe parcursul celor patru ani de proiect, la nivel național, 29.207 copii – elevi cu risc de părăsire timpurie a școlii, delincvenți juvenili, persoane care au părăsit timpuriu școala, persoane care nu au absolvit învățământul obligatoriu și preșcolari – au participat la activitățile proiectului Alege Școala!. Totodată, dezvoltarea programului de prevenire a fenomenului de părăsire timpurile a școlii a fost susținut de 3206 persoane: preoți și profesori de religie.

În total, activitățile proiectului Alege Școala! au însumat 247 de sesiuni de formare, de care au beneficiat 3.206 de persoane (preoți și profesori de religie); organizarea unui număr de cel puțin 9.618 lecții de cateheză în cadrul „Școlii de duminică”; organizarea a 235 tabere de creație pentru 9.618 de copii; organizarea unui concurs național desfășurat în 4 etape (la nivelul Parohiilor, Protopopiatelor, Eparhiilor și Patriarhiei) pentru toți cei 29.207 de copii implicați în proiect.

În date, situația aplicării proiectului „Alege școala!” în Eparhia Dunării de Jos, se prezintă astfel:

– 182 de preoți din tot atâtea parohii au participat la sesiunile de informare (două sesiuni) și la cele de informare (13 sesiuni) desfășurate la Așezământul social „Sf. Pantelimon” de la Lacu Sărat, susținând la parohii minim câte trei cateheze fiecare;

– 1638 de copii înscriși în proiect, aleși pe criteriul prevenirii și combaterii abandonului școlar;

– 546 de copii participanți gratuit la taberele de creație organizate la Mănăstirile Durău și Bușteni;

Concursul „Alege școala!” a fost organizat pe mai multe etape:

a) etapa parohială cu tema „Școala mea”, unde toți copiii participanți (1638) au primit ghiozdane din partea organizatorilor și rechizite din partea parohiilor;

b) etapa pe protoierii, cu aceeași temă, unde 72 de copii au primit premii costând în aparatură electronică (tablete, aparate foto și mp4 playere) din partea organizatorilor, precum și icoane și cărți din partea eparhiei;

c) etapa eparhială cu tema „Școala din pridvorul Bisericii”, unde 9 copii au primit premii constând în aparatură electronică (laptop-uri, calculatoare, sisteme audio) – din partea organizatorilor, precum și Sfânta Scriptură, cărți de rugăciuni și revista eparhială „Călăuză ortodoxă” – din partea Arhiepiscopiei;

d) etapa națională cu tema „În Biserică și în Școală, educație pentru Viață”, în care cei 9 premianți de la faza eparhială au trimis lucrările realizate de ei la Patriarhie spre a fi jurizate, premierea având loc în data de 21 mai a.c. Doi copii din eparhia noastră, ce au obținut locurile doi și trei la diferite secțiuni ale concursului la nivel național, au fost premiați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la festivitățile prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale.

„Rezultatele la nivelul Eparhiei Dunării de Jos sunt mai mult decât mulțumitoare, în sensul că un număr forte mare de preoți s-au implicat de la început în acest proiect, au înțeles valoare lui și ceea ce înseamnă investiția în educația copiilor. De asemenea remarcăm faptul că rezultatele pozitive s-au cuantificat prin participarea copiilor într-un număr impresionant în taberele de vară.”a declarat Pr. Constantin Naclad, Inspector pentru Catehizare Parohială și Manager de proiect pentru Proiectul Alege Școala!.

Proiectul Alege Școala! are ca scop prevenirea și combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și a delincvenței juvenile, prin dezvoltarea unor soluții alternative de tip „Școala de duminică”, necesare asigurării educației morale de bază și motivației pentru studiu a copiilor din mediul rural și urban, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, proiectul Alege Școala! este implementat de către Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educațional, beneficiind de finanțare nerambursabilă de la Fondul Social European, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.2 „Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii”.

Avem încredințarea că activitatea de catehizare a copiilor, inițiată și prin acest program în Arhiepiscopia Dunării de Jos, este o investiție spirituală pe termen lung, contribuind, prin dimensiunea lui misionară atât de necesară în contextul epocii noastre, la educarea copiilor și tinerilor. Stă mărturie faptul că nici unul din cei 1638 de copii implicați nu au abandonat școala în cei aproape trei ani de dezvoltare a proiectului.

Comentarii Facebook


Știri recente