Eveniment academic la Galați

În data de 18 aprilie a.c., la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a avut loc un important eveniment academic: acordarea, la propunerea Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, titlului academic de „Doctor Honoris Causa” al Universității „Dunărea de Jos” din Galați , prințului Mihai Dimitrie Sturdza, după cum ne-a precizat Pr. Molocea Gabriel.

Ceremonia a avut loc în Aula Magna a Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos și membru de onoare al Comisiei pentru acordarea titlului academic, și a reunit profesori de prestigiu ai universităților din București, Iași și Galați, dar și numeroși studenți gălățeni și elevi seminariști.

A fost rostit Laudatio și alocuțiuni de către membrii comisiei, la finalul cărora prof. univ. dr. ing. Iulian Gabriel Bârsan, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a comunicat decizia unanimă a Senatului universitar și a conferit titlul academic „Doctor Honoris Causa” prințului Mihai Dimitrie Sturdza.

Prezent la eveniment în calitate de membru de onoare al Comisiei pentru acordarea titlului academic, Înaltpreasfinția Sa dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos a arătat că: „acordarea titlului de Doctor Honoris Causa unui cercetător al istoriei și al rădăcinilor spiritual-culturale ale românilor, este un prilej de a scoate în evidență contribuția Sturdzeștilor la dezvoltarea istorică, economică și spirituală a zonei de la gurile Dunării.

Chiar Eparhia Dunării de Jos a fost, de-a lungul timpului, sprijinită de diferite persoane aparținând familiei Sturdza, iar astăzi, descendenții săi știu să strălucească cinstindu-și trecutul în patria lor, dar, în același timp, făcând cunoscută istoria, viața și spiritualitatea românilor în Europa și în lumea întreagă.

Domnul Mihai Dimitrie Sturdza este un astfel de ambasador al istoriei, culturii și spiritualității românești!”.

Evenimentul s-a încheiat printr-o sesiune de autografe acordate de domnul Mihai Dimitrie Sturdza pe volumele domniei sale „Familii boierești din Moldova și Țara Românească”, vol. I și II și „Românii, între frica de Rusia și dragostea de Franța”.

Mihai Dimitrie Sturdza este strănepotul lui Mihail Sturdza, domn al Moldovei, creatorul regimului de Porto-Franco la Galați. S-a născut în 1943, urmând studiile primare și liceale la Iași și București. În 1952 a fost arestat de regimul comunist, sub acuzația de nedenunțare de complot, fiind condamnat la o pedeapsă administrativă executată în diferite lagăre de muncă.

Eliberat în 1954, a reușit să se înscrie la Facultatea de Filologie a Universității din București, pe care o absolvit-o în 1960. Părăsește țara în 1963, stabilindu-se la Paris. Este diplomat al Institutului de Științe Politice din Paris fiind angajat, în perioada 1968-1985, la Departamentul de Schimburi Culturale și Științifice al Ministerului Afacerilor Externe francez. A fost interpret oficial pentru limba română al președinților Franței, generalul Charles de Gaulle și Valery Giscard d’Estaing.

Între 1986-1995 a activat ca redactor politic la Departamentul român de la postul de radio „Europa liberă’ din Munchen. La încheierea contractului este distins cu o scrisoare de felicitare semnată de președintele SUA, Bill Clinton.

Istoric de vocație, Mihai Dimitrie Sturdza este autorul unei opere impresionante, acoperind domenii precum heraldica, genealogia, istoria familiilor nobiliare din sud-estul Europei, statutul internațional al Țărilor Române, relațiile româno-ruse, istoria culturii. Studiile și volumele sale au apărut în periodice și edituri prestigioase din Paris, Munchen, București și Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente