Eveniment academic la Galați

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de 03 octombrie a.c. la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați a avut loc festivitatea de deschidere a cursurilor, pentru noul an universitar 2013 – 2014.

În cadrul ceremenoniei, la propunerea Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” a acordat înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa, academicianului prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.

După intonarea imnului „Gaudeamus Igitur” de către corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei”, prof. univ. dr. Lucian Georgescu, Președintele Senatului Universității „Dunărea de Jos” a rostit cuvenitul „Laudațio”.

După cum aflăm de la pr. Gabriel Molocea, Chiriarhul Dunării de Jos, prezent la eveniment, a arătat tinerilor studenți că au „privilegiul să asiste la prelegeri de zile mari despre un om smerit, care nu are nevoie de laude, căci opera lui întreagă este o laudă autentică pusă pe altarul științei și oferită înapoi neamului românesc, indiferent unde s-ar afla el pe coordonatele lumii”.

Vorbind despre adevărul istoric cuprins în opera academicianului Ioan-Aurel Pop, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că un istoric fidel adevărului și neamului este, neîndoielnic un bun creștin: „În Transilvania noastră toată teologia e construită pe o puternică structură istorică. Numai o istorie puternică, o istorie credincioasă adevărului și numai oameni credincioși adevărului istoriei și destinului lor pot rezista prin dialog†¦ De aceea, domnia sa nu este doar un istoric redutabil, ci și un bun creștin. Astfel de oameni, având întotdeauna în vedere viața și istoria autentică a poporului român, pot arăta și dovedi tinerilor noștri posibilitatea dialogului nesfârșit dintre credință și știință!”.

Au urmat luări de cuvânt rostite de distinșii membri ai Senatului Universității, după care acad. prof.univ.dr. Ioan – Aurel Pop a ținut o pledoarie despre asumarea conștientă și cu dragoste a trecutului neamului pentru a privi cu speranță la viitor: „Dragostea pentru trecut, în esență, înseamnă dragostea pentru viață! Cei care iubesc viața trebuie să iubească iremediabil trecutul, pentru că tot ceea ce este viață omenească, până la urmă se transformă în trecut.

Dar dacă noi, nu alții, dacă noi criticăm mereu trecutul și privim spre el cu dispreț, ajungem să ne pierdem încrederea în trecut! Foarte multă lume astăzi, dezamăgită de ziua pe care o trăiește cu toate greutățile și grijile cotidiene, constată că și-a pierdut și prezentul. Și atunci, dacă n-avem trecut, dacă n-avem prezent, cum să ne gândim cu speranță la viitor? Dacă pierdem încrederea în trecut, prezent și viitor, nu putem zice decât că ne-am pierdut încrederea în viață!”.

De asemenea, distinsul academician a îndemnat pe tinerii studenți să trăiască în Europa zilelor noastre puternic ancorați în ceea ce numește „educație în spiritul locului”, adică „să nu ne uităm credința, să nu ne uităm rădăcinile care ne-au format, să cunoaștem și să credem în istoria națională, să învățăm și să iubim limba lui Eminescu, să știm și să putem să-i învățăm pe copiii noștri de ce curge Oltul, de ce suntem așezați la Dunăre și la Carpați și cum de a reușit Ștefan cel Mare să ridice catedrală episcopală la 5 km de Cluj!… A dori să-i înveți pe tineri tainele locului în care te-ai născut este cea mai frumoasă datorie pe care o poate avea un dascăl! Această datorie se împlinește prin istoria națională, prin limba și literatura română, prin teologia românească, prin geografia locurilor, prin dreptul românesc! Toate ne sunt vii în suflet și toate trebuie să le ducem mai departe! Și, iubindu-ne locul de naștere, să nu ne întrebăm ce ne dă nouă țara, ci ce dăm noi țării! Să nu credem vreodată că țara e ca o pâine din care fiecare poate lua câte o felie și pleca cu ea, ci țara e ca Biserica în care trebuie să intri, să te pleci și să te închini!”.

La ceremonie au participat ilustrul corp academic al Universității „Dunărea de Jos”, alți profesori universitari, oameni de cultură ai municipiului Galați, tineri studenți și elevi seminariști.

Festivitatea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Născut în localitatea Sântioara din județul Cluj la data de 1 ianuarie 1955, academicianul prof. univ. dr Ioan – Aurel Pop a urmat ciclurile primare și gimnaziale la Brașov, după care s-a înscris la cursurile renumitului liceu „Andrei Șaguna” din același municipiu.

A studiat istoria medievală la Facultatea de Istorie – Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

A obținut titlul științific de doctor în istorie în anul 1989 (confirmat în 1990), cu teza intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în sec. XIV – XVI”.

A predat cursuri și seminarii de istorie medie a României, paleografie latină, istoria Transilvaniei, formarea națiunilor europene ș.a.

Autor, coautor și coordonator a 40 de cărți și peste 200 de studii și articole publicate în țară și străinătate, academicianul prof. univ. dr Ioan – Aurel Pop este în prezent membru titular al Academiei Române, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, directorul Centrului de Studii Transilvane și reputat istoric ce se bucură de o binemeritată notorietate în spațiul cultural-academic și universitar românesc și european.

Comentarii Facebook


Știri recente