La propunerea Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați i-a oferit joi, 18 aprilie 2013, prințului Mihai Dimitrie Sturdza titlul academic de doctor honoris causa, informează Ziarul Lumina.
Ceremonia a avut loc în Aula Magna a Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, în prezența Înalt Preasfințitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și membru de onoare al Comisiei pentru acordarea titlului academic, și a reunit profesori de prestigiu ai universităților din București, Iași și Galați, dar și numeroși studenți gălățeni și elevi seminariști.
Membrii comisiei au rostit laudatio și alocuțiuni, iar la final prof. univ. dr. ing. Iulian Gabriel Bârsan, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a comunicat decizia unanimă a Senatului universitar și a conferit titlul academic de doctor honoris causa prințului Mihai Dimitrie Sturdza.
IPS Arhiepiscop Casian a arătat că „acordarea titlului de doctor honoris causa unui cercetător al istoriei și al rădăcinilor spiritual-culturale ale românilor este un prilej de a scoate în evidență contribuția Sturdzeștilor la dezvoltarea istorică, economică și spirituală a zonei de la gurile Dunării. Chiar Eparhia Dunării de Jos a fost, de-a lungul timpului, sprijinită de diferite persoane aparținând familiei Sturdza, iar astăzi descendenții săi știu să strălucească cinstindu-și trecutul în patria lor, dar, în același timp, făcând cunoscută istoria, viața și spiritualitatea românilor în Europa și în lumea întreagă.
Domnul Mihai Dimitrie Sturdza este un astfel de ambasador al istoriei, culturii și spiritualității românești”.
Mihai Dimitrie Sturdza este strănepotul lui Mihail Sturdza, domn al Moldovei, creatorul regimului de Porto-Franco la Galați. Istoric de vocație, Mihai Dimitrie Sturdza este autorul unei opere impresionante, acoperind domenii precum heraldica, genealogia, istoria familiilor nobiliare din sud-estul Europei, statutul internațional al Țărilor Române, relațiile româno-ruse, istoria culturii. Studiile și volumele sale au apărut în periodice și edituri prestigioase din Paris, Munchen, București și Iași.