Evanghelia duminicii Izgonirii lui Adam din Rai

Biserica Ortodoxă se va afla mâine, 17 martie 2013, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, a patra din perioada Triodului. La Sfânta Liturghie se va citi pericopa din Evanghelia după Matei, capitolul 6, versetele de la 14 la 21.

„Evanghelia acestei duminici începe prin a propovădui iertarea. Dacă nu veți ierta oamenilor nici Tatăl vostru Cel din Ceruri nu vă va ierta greșelilele voastre. De aceea este foarte important și acest aspect al iertării. Fiecare din duminicile de peste an, dar mai ales cele din Postul Mare au o anumită semnificație, doresc să ne învețe ceva. Iată dacă se pornește perioada Triodului cu Duminica Vameșului și a Fariseului, ajungând la această Duminică, noi învățăm că iertarea este un moment foarte important în viața fiecărui creștin pentru că numai iertând pe aproapele nostru putem primi iertarea care vine de la Dumnezeu. Doar împăcați cu Dumnezeu și cu aproapele noi putem intra în acest post ușurați de toate cele care ne apasă și în primul rând de păcatele care greu stau asupra noastră”, a spus PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei.

Pentru a marca intrarea în post, în mănăstiri în special, la Vecernia de duminică seara monahii și frații își cer iertare unul altuia în mijlocul bisericii.

„În bisericile noastre în această duminică există și această rânduială specială a Vecerniei Iertării. Dacă prima parte a vecerniei se oficiază în mod obișnuit cu veșminte luminate la jumătatea slujbei preotul se îmbracă în veșminte închise, luminile din biserică se apropie mai mult de întunericul acesta tainic al prezenței lui Dumnezeu și preotul iese în fața sfântului altarului și îi așteaptă pe credincioși cerându-le iertare și credincioșii îi cer iertare atât preotului cât și uni altora”, a mai spus Preasfinția Sa.

Nu întamplător, duminica aceasta care precede începutul Postului Sfintelor Paști se numește și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.

„Se numește așa deoarece practic nepostirea l-a izgonit pe primul om din grădina cea minunată a raiului, faptul că el a călcat porunca lui Dumnezeu și a luat din pomul cunoștinței binelui și răului și iată acum prin postire dorim să ne reîntoarcem la o stare de început a umanității, dar nu numai atât, ci prin postirea aceasta noi dorim să trecem dincolo de ea pentru că ne vom întâlni cu Hristos Mântuitorul și Izbăvitorul întregii lumi”, amia adăugat PS Părinte Siluan.

Scena izgonirii lui Adam din Rai apare în programul iconografic al multora dintre lăcașurile de cult din țara noastră. Cunoscut și ca „Postul Păresimilor” sau „Patruzecimea”, Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe. Credincioșii vor posti până pe 4 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente