Evanghelia Duminicii după Botezul Domnului

Biserica Ortodoxă se va afla mâine în Duminica după Botezul Domnului. În cadrul Sfintei Liturghii se va citi pericopa din Evanghelia după Matei, capitolul 4, versetele de la 12 la 17, în care se vorbeşte despre Începutul Propovăduirii Domnului, informează TRINITAS TV.

„În duminica de după Botezul Domnului Biserica ne aduce aminte de ieşirea Mântuitorului la Propovăduire. Cuvântul cu care Mântuitorul Iisus Hristos îşi începe Propovăduirea este acesta: Pocăiţi-vă căci s-a apropiat Împărăţia cerurilor! Este lucrare mare pocăinţa. Sfântul Ioan Damaschinul îi şi dă definiţia: Pocăinţa este întoarcerea prin asceză, prin lacrimi, prin părere de rău, de la starea cea contrară firii la cea firească şi de la diavolul la Dumnezeu. De multe ori este înţeleasă greşit noţiunea de pocăinţă. Ea nu înseamnă nicidecum schimbarea confesiunii, ci schimbarea modului de a gândi, de a vorbi şi de a acţiona”, a mărturisit Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Asupra sensului și importanței pocăinţei au meditat toți Sfinţii Părinţi.

„Sfântul Macarie cel Mare când vorbeşte de pocăinţă spune aşa: Nici înţelepciunea, nici cunoştinţele, nici frumuseţea, nici averea nu sunt aşa folositoare ca pocăinţa. Pocăinţa este şansa noastră de a ne apropia de Dumnezeu”, a mai spus Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei.

Începutul propovăduirii Domnului a fost anunţat şi anticipat de Sfântul Ioan Botezătorul. Săptămâna viitoare, creştinii ortodocşi se vor afla în Duminica a XXIX-a după Rusalii, a celor zece leproşi.

Comentarii Facebook


Știri recente