Evanghelia Duminicii a XIX-a după Rusalii

Duminica aceasta, a XIX-a după Rusalii, în toate lăcașurile de cult, în cadrul Sfintei Liturghii se va citi pericopa din Evanghelia după Luca, capitolul 6, versetele de la 31 la 36. Textul face referire la iubirea vrăjmașilor.

„În Duminica aceasta este pomenit în special un cuvânt de început din Evanghelia Mântuitorului care este cunoscută îndeobște cu numele de Predica de pe Munte. Evanghelia din această duminică ne pune înainte câteva principii fundamentale pentru creștinism, ceea ce creștinismul aduce nou prin această Evanghelie și mai ales prin ceea ce însuși Mântuitorul ne dăruiește nouă tuturor oamenilor cred că în această măsură nu se mai poate regăsi nici într-o altă credință, nici într-o altă religie. Mântuitorul ne spune cuvinte de înțelepciune: Dacă iubiți doar pe cei care vă iubesc pe voi ce răsplată puteți avea, doar și cei păcătoși fac acest lucru; Dacă dați cu împrumut doar de la cei care nădăjduiți să primiți înapoi atât cât ați împrumutat și voi ce răsplată și ce mulțumire puteți avea, doar și păcătoșii fac același lucru. Dacă faceți bine doar celor care vă fac bine ce mulțumire puteți avea, doar și păcătoșii fac același lucru. Voi însă trebuie să faceți bine și să iubiți chiar și pe vrăjmașii voștri și să dați cu împrumut fără să așteptați nimic în schimb și așa veți fi fiii Celui Preaînalt”, a precizat PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, potrivit TRINITAS TV.

Pericopa ne îndeamnă să nu ne asemănăm cu oamenii căzuți în păcate sau robiți de patimi egoiste, ci să ne asemănăm cu Dumnezeu Cel milostiv care dorește să-l ridice pe om la sfințenia și bunătatea Lui.

Duminica aceasta, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Chiriac sihastrul.

Comentarii Facebook


Știri recente