Etapa eparhială a Concursului Bucuria de a fi creștin în Eparhia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în a treia zi a Sfintelor Paști, 7 mai 2013, de la ora 14:00, în sala festivă a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, s-a desfășurat etapa eparhială a Concursului-spectacol intitulat „Bucuria de a fi creștin”, organizat în întreaga Patriarhie Română cu prilejul Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, a precizat Pr. Cristian Rus. Acesta cuprinde trei secțiuni: „Interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular”, „Recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic ori religios” și „Interpretarea unui text literar popular sau cu caracter religios, în proză”.

Concursul „Bucuria de a fi creștin” este organizat ca o continuare a programului catehetic național „Hristos împărtășit copiilor” al Patriarhiei Române, program ce se desfășoară cu mult succes și în Eparhia Oradiei. Acest concurs are ca scop promovarea și întărirea tradițiilor creștine, dar și a credinței ortodoxe în sufletele copiilor.

La etapa eparhială a competiției au participat un număr de 36 de copii, din diferite parohii din cuprinsul Episcopiei Oradiei, premianți ai etapelor din cadrul celor patru protopopiate ale eparhiei. Ei au venit împreună cu preoții de la parohiile din care provin, dar și cu profesorii lor de religie și cu părinții. Copiii participanți au fost îmbrăcați în frumoase costume populare, specifice zonele din care provin.

Concursul a fost deschis prin cântarea, de către toți cei prezenți, a imnului pascal „Hristos a înviat!”, după care, Părintele Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Oradiei și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, gazda concursului, a rostit un cuvânt de bun venit.

Părintele Simion Goga, inspector pentru cateheză al Episcopiei Oradiei, a transmis cuvântul de binecuvântare și felicitările Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei pentru toți participanții la concurs, dar și pentru preoții și cadrele didactice care i-au îndrumat și pregătit.

După frumoasele interpretări de cântece, recitări de poezii și interpretări de texte, juriul concursului, format din Pr. Prof. Florin Negruțiu, inspector școlar de Religie, Pr. Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Oradiei și Pr. Simion Goga, inspector pentru cateheză al Episcopiei Oradiei, a deliberat și a desemnat câștigătorii și premianții la fiecare secțiune în parte.

La secțiunea „Interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular” elevii premiați au fost: locul I – Lavinia Chifor, din parohia Nojorid II, locul II – Roxana Mihalca, din parohia Sânmartin II-ANL, iar locul III – eleva Gabriela Sabău, din parohia Tria.

Cei care s-au evidențiat la secțiunea „Recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic ori religios” au fost: locul I – eleva Andreea Ciuhandu, de la parohia Roșia, locul II – eleva Larisa Maghiar, din parohia Cuzap și locul III – elevul Cristian Balog, din parohia Ciuhoi.

La secțiunea „Interpretarea unui text literar popular sau cu caracter religios, în proză” au fost premiați următorii copii: locul I – eleva Ozana Moisa, din parohia Sârbi, locul II – eleva Oana Mara, din parohia Rohani și locul III – eleva Lavinia Noje, din parohia Bratca.

La finalul concursului, juriul a premiat pe toți elevii participanți, oferindu-le, din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, un exemplar din Scrisoarea Pastorală la praznicul Învierii Domnului din anul 2013 a Preasfinției Sale, și un exemplar din Noul Testament cu Psalmi. Apoi, premianții la fiecare secțiune în parte au primit diplome, icoane, cărți cu conținut didactic, catehetic și istoric, dar și ultimele două numere din revista eparhială „Legea Românească” a Episcopiei Oradiei, oferite cu generozitate de Chiriarhul Oradiei.

Cei trei elevi bihoreni, ocupanți ai locului întâi de la fiecare secțiune vor participa, în perioada 20-21 mai 2013, la București, la Sfânta Patriarhie, la etapa finală a concursului-spectacol „Bucuria de a fi creștin”, cea pe Patriarhie.

Comentarii Facebook


Știri recente