Eroii neamului nu trebuie plânși, ci doar slăviți, spune Mitropolitul Ioan

Într-un interviu acordat Ziarului Lumina pe tema eroilor care s-au jertfit pentru Marea Unire, Mitropolitul Ioan al Banatului a spus că „Eroii neamului nu se plâng, ei doar se slăvesc, căci felul morţii lor este altul decât al celorlalţi muritori”.

„Numele lor este înscris în cartea vieţii nepieritoare a neamului românesc şi Biserica îi va pomeni după numele lor în faţa credincioşilor din toate vremurile”, a continuat ierarhul.

În cadrul interviului, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre eroii care s-au jertfit în Primul Război Mondial pentru realizarea Marii Uniri și eforturile românilor de la începutul veacului XX pentru a opri divizarea Banatului.

Părintele Mitropolit a evidențiat că „preoţii au luptat ca să pregătească semnarea actului Unirii de la 1 Decembrie 1918”.

„Contribuţia ierarhilor şi a intelectualilor din Banat la realizarea Marii Uniri a fost capitală”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

Eu, când eram la şcoală, am auzit de luptătorul pentru unire Vasile Goldiş, dar nimeni nu mi-a spus că el a fost secretarul Episcopiei Ortodoxe Române din Arad.

Ierarhul a subliniat că „în sediul Episcopiei s-a plămădit documentul, actul de unire”.

„În toate bisericile din parohiile noastre se vor organiza întâlniri cu tinerii, cât şi cu credincioşii ai căror părinţi au participat la Adunarea de la Alba Iulia” a menționat Părintele Mitropolit.

Mitropolitul Banatului a anunțat că se cunosc numele participanţilor de la Alba Iulia din delegaţia Banatului şi localităţile de unde proveneau, astfel încât anul acesta vor fi pomeniţi la Sfânta Liturghie în ziua de 1 Decembrie.

La final, Înaltpreasfinția Sa a precizat că „Dumnezeu a dat românilor această ţară de la poalele Carpaţilor” care „este un antimis plin de sfinte moaşte creştineşti şi româneşti”.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente