Episcopul Visarion despre ocrotitorii Eparhiei Tulcii: Sfinţii de la Niculiţel ne îndeamnă la credinţă puternică

Hram niculitel (4)

Episcopul Tulcii a declarat luni pentru Radio Trinitas că mucenicii Zotic, Atal, Camasie și Filip, care au rămas în istorie ca mărturisitori ai lui Hristos, ne îndeamnă şi pe noi la „credinţă puternică, la dragoste jertfelnică şi la făptuirea binelui pentru dobândirea Împărăţiei Cerurilor.

Cu prilejul sărbătorii mucenicilor din secolele 3-4, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă special amenajată lângă ansamblul paleocreștin de la Niculiţel.

Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopii Teodosie al Tomisului, Casian al Dunării de Jos şi de Episcopul Visarion al Tulcii.

Momente din cadrul Liturghiei de la Niculiţel. Foto credit: Episcopia Tulcii.

La Sfânta Liturghie au participat foarte mulți credincioși din județele Tulcea, Constanța și Galați, precum și din alte zone ale țării, care au avut posibilitatea să aducă cinstire moaştelor sfinţilor martiri de la Niculiţel.

Sediu nou pentru protoieria Niculiţel

După Liturghie a fost inaugurat noul sediu al protopopiatului Niculiţel construit în perioada 2016 – 2018.

„Acesta este o clădire multifuncțională cu birouri administrative, săli pentru ședințe și activități culturale și camere pentru pelerini, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica pr. Felix Neculai, consilier Mass Media al Epsicopiei Tulcii.

inaugurarea noii clădiri a Protoieriei Niculiţel. Foto credit: Episcopia Tulcii

Sfinţii Zotic, Atal, Camasie și Filip – ocrotitorii Episcopiei Tulcii

Aceşti martiri daco romani sunt, alături de Sfinţii Mucenici Epictet și Astion de la Halmyris, ocrotitorii Episcopiei Tulcii.

Anul acesta s-au împlinit 47 de ani de la descoperirea moaştelor celor patru martiri în basilica paleocreștină de la Niculiţel, la 10 km de vechea cetate romană Noviodunum.

În interiorul criptei de sub altar, în anul 1971 a fost găsită o raclă din lemn, așezată pe pavimentul de piatră, în care erau moaștele celor patru martiri.

În interior, pe peretele din stânga intrării, a fost găsită inscripţia în limba greacă: „Martirii lui Hristos”, iar pe peretele din dreapta numele lor: Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente