Episcopul vicar Sofian Brașoveanul a slujit în cea mai veche parohie românească din Bavaria

Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul a slujit duminică în Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” și „Sf. Parascheva” din München, cea mai veche parohie românească din Bavaria.

Din soborul slujitor au făcut parte: pr. paroh Alexandru Nan, protopop al Bavariei, pr. Mircea Basarab, fondatorul parohiei, și diaconul George Tapciuc de la Centrul Bisericesc din München.

Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost oferite de corul „Armonia” al parohiei, dirijat de teologul Ciprian Munteanu.

Omilia ierarhului

În omilia sa, făcând referire la Duminica Vameşului şi Fariseului, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Germaniei a evidenţiat faptul că „mulți scot în evidență doar lipsurile fariseului, fără a observa însă și virtuțile lui, pe care, noi, creștinii, de multe ori nu reușim să le împlinim”.

Vorbind de perioada Triodului, una de pregătire și de urcuș duhovnicesc spre Sfintele Paști, Episcopul vicar Sofian a oferit credincioșilor mai multe definiții ale pocăinței, temă specifică Postului Mare, amintind, printre altele, un citat al Părintelui Teofil de la Sâmbăta de Sus: „pocăința trebuie să fie orientată spre viitor”.

Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe credincioși să fie sinceri în primul rând cu ei înșiși, când merg la spovedit și, totodată, hotărâți de a nu mai repeta păcatele săvârșite.

Episcopul Sofian a abordat în cuvântul său „fățărnicia” afișată uneori de credincioși pe reţelele de socializare, mai ales pe Facebook, acolo unde oamenii își prezintă „izbânzile, reușitele”, chiar dacă starea lor sufletească și situația materială, sunt altele decât cele afișate.

La finalul slujbei, pr. paroh Alexandru Nan i-a mulțumit Preasfinţitului Părinte Sofian pentru vizita pastorală, pentru sfaturile duhovnicești oferite la începutul perioadei Triodului.

Episcopul vicar Sofian în mijlocul credincioşilor din Bavaria. Foto credit: Alexandru Nan.

Parohia din München

Parohia ortodoxă „Nașterea Domnului” a fost înființată în anul 1976 de un grup de credincioși din München sub îndrumarea pr. prof. Mircea Basarab.

Parohia s-a aflat permanent sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Române, astăzi făcând parte din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, păstorită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă.

Foto credit: Alexandru Nan/Parohia Munchen

Comentarii Facebook


Știri recente