Episcopul vicar Ieronim Sinaitul a slujit la hramul Bisericii Zlătari din Bucureşti

Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, a slujit marţi, 2 octombrie 2018, la hramul Bisericii Zlătari din Capitală, care are ca ocrotitori pe Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustina.

În omilia sa, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment, Preasfinţitul Părinte Ieronim, le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre viaţa şi minunile Sfinţilor Ciprian şi Iustina, evidenţiind că, după convertire, Sfântul Ciprian a devenit un înflăcărat propovăduitor al creştinismului, informează Ziarul Lumina.

Ierarhul a făcut referire la faptul că în lăcaşul de cult se află un fragment din moaştele Sfântului Ciprian, pe care l-a numit „un dar deosebit pentru creştinii Capitalei”.

Totodată, ierarhul a atras atenţia asupra faptului că noi oamenii „suntem încercaţi şi ispitiţi în felurite chipuri”, iar „meşteşugirile diavolului caută să ne corupă prin fapte rele”.

În acest sens, el a spus că noi „trebuie să fim conştienţi de acest lucru şi să avem acea viziune interioară pe care a avut-o Sfânta Iustina”.

„Desigur că singuri nu reuşim acest lucru. Dar îi avem pe părinţii duhovniceşti la care ne mărturisim, iar ei pot să vadă mai bine ce se petrece în interiorul şi în vieţile noastre. Să avem această tărie duhovnicească să vedem răul care ne ispiteşte, care ne încearcă şi ne erodează calităţile sufletului”, a spus Preasfinţia Sa.

În continuare, Preasfinţia Sa a vorbit despre importanţa mărturisirii credinţei creştine într-o lume secularizată.

„Să ducem lupta duhovnicească, păzindu-ne şi cunoscând duhurile care ne ispitesc şi în­cercând să rezistăm în faţa tuturor tentaţiilor care vin de la cel rău. Însemnarea cu semnul Sfintei Cruci ne izbăveşte, ca oarecând pe Sfânta Iustina, de toate ispitele şi încercările pe care le avem în viaţă. Să nu nesocotim aceste mijloace pe care Dumnezeu ni le-a pus la dispoziţie”, a spus ierarhul.

Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Prea­sfințitul Părinte Ieronim Sinaitul au făcut parte: părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul Bisericii Zlătari; părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou; părintele Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche, precum și alți slujitori.

La final, a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii locașului de cult trecuți la Domnul. Pentru credincioșii care au participat la hram, Parohia Zlătari din Bu­curești a pregătit pachete cu hrană și alte daruri.

În ajunul sărbătorii a fost oficiată slujba Privegherii, apoi Acatistul Sfinților Ciprian și Iustina.

După slujbă, părintele Ciprian Apetrei, slujitor la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche a vorbit despre sfârşitul martiric al Sfinților Ciprian și Iustina, modele de mărturisire a credinţei pentru creştinii din societatea de astăzi.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente