Episcopul vicar Damaschin Dorneanul i-a vizitat pe bolnavii Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc

În Duminica a 32-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat Sfânta Liturghie în Capela Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc. La slujbă au participat pacienți, cadre medicale și credincioși veniți din municipiu.

Vorbind despre păcatul lui Zaheu și despre conduita pe care trebuie să o adoptăm în raport cu oamenii bolnavi sufletește, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a îndemnat ca „totdeauna să cerem ajutor de sus, luminare și binecuvântare”.

Din cauza acestei boli, a avariției, lăcomiei, nimeni nu-l vizita pe Zaheu pentru că oamenii îl urau, îl evitau.

„Orice păcat nu ne lasă să trăim în comuniune cu ceilalți, ci fiecare pe cont propriu”, a subliniat Preasfinția Sa în legătură cu starea în care trăia Zaheu.

Cu toate că avea mulți bani, ierarhul a evidențiat că nu eram un om mulțumit. Dacă era un om mulțumit de ce nu a stat acasă când a auzit că Iisus trece prin cetatea Ierihon, a fost întrebarea retorică a Preasfinției Sale, vorbind despre neliniștea sufletească a lui Zaheu.

„Din felul cum s-a comportat Domnul nostru Iisus Hristos cu Zaheu și l-a câștigat, l-a vindecat, învățăm și noi cum să ne comportăm unii cu alții, chiar și cu cei care au o patimă, un păcat, o boală a sufletului”.

„Hristos nu l-a judecat deși avea tot dreptul să o facă, ci a văzut și ceva bun în el, căci nu degeaba s-a urcat el în sicomor”, a menționat Episcopul vicar Damaschin Dorneanul.

La lipsa de dragoste a lui Zaheu, a spus Preasfinția Sa, Hristos a venit cu dragoste și mai mare. Și dacă toți oamenii se lepădau de Zaheu, nu voiau să audă de el, Fiul omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut.

Astfel Zaheu a fost mișcat de dragostea lui Iisus și și-a dat seama că a greșit. Dragostea lui Dumnezeu, nejudecata, invitația la comuniune i-au schimbat inima lui Zaheu și l-au vindecat, a concluzionat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.


Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung a fost construit în anul 1885, peste locul unei vechi biserici. Sala de operații se află situată deasupra Sf. Altar din perimetrul fostului lăcaș de cult.

În anul 1993, la inițiativa medicului primar Alexandru Paziuc, a fost construită în incinta spitalului o capelă ortodoxă, cu hramul Izvorul Tămăduirii.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente