Episcopul Veniamin l-a pomenit pe preotul poet Alexei Mateevici, care a închinat o odă limbii române

Episcopul Basarabiei de Sud l-a pomenit miercuri pe preotul și poetul basarabean Alexei Mateevici, autorul poeziei „Limba noastră”, o odă închinată limbii române. Slujba a fost oficiată la Căinari, în Republica Moldova, localitatea natală a clericului poet, iar data a fost aleasă deoarece, conform calendarului nerevizuit, a fost ziua de pomenire a Sfântului Alexie Omul lui Dumnezeu.

Împreună cu Părintele Alexei Mateevici (1888-1917) și familia sa, a mai fost pomenit și Acad. Nicolae Dabija, un bun prieten al localității, plecat la Domnul anul trecut.

Episcopul Basarabiei de Sud s-a rugat pentru pace în Ucraina și în întreaga lume.

Alături de Preasfințitul Părinte Veniamin au mai oficiat clerici din protopopiatele Căușeni și Cimișlia. Au participat reprezentanți ai autorităților locale, directorul liceului, profesori, oameni de cultură și elevi ai mai multor instituții de învățământ.

Pomenirea a fost oficiată la Căinari, în localitatea natală a preotului poet Alexei Mateevici vineri, 30 martie 2022. Foto: Episcopia Basarabiei de Sud

După slujbă, tinerii din localitate au cântat cântece patriotice și au recitat poezii la Muzeul – Casă memorială „Alexei Mateevici”. Mai mulți vorbitori au evocat rolul preotului poet, dar și al academicianului Nicolae Dabija în păstrarea credinței și a valorilor spiritualității românești în Basarabia.

„Aici, la Căinari, a făcut primii pași tânărul Alexei, primind o educație aleasa în familie, aici a fost botezat și a descoperit frumusețea naturii și a sufletului românilor pe care i-a întâlnit, aici a petrecut copilăria și a sorbit cuvintele înțelepte ale contemporanilor lui, aici avem casa muzeu care-i poartă numele și ne unește în rugăciune pentru inimosul autor al celei mai frumoase ode adusă limbii romane”, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin.

Ierarhul a semnat Cartea de oaspeți a Muzeului – Casă memorială „Alexei Mateevici” miercuri, 30 martie 2022. Foto: Episcopia Basarabiei de Sud

Ierarhul a evocat activitatea culturală românească desfășurată de Părintele Alexei Mateevici când Basarabia făcea parte din Imperiul Țarist și nu existau școli de limbă română în Basarabia.

„Ne bucurăm că astăzi putem vorbi în limba vechilor cazanii, limba marilor poeți ai neamului, printre care Alexei Mateevici ocupă un loc de cinste”, a spus Episcopul Basarabiei de Sud.

„Se cuvine sa învățăm din curajul, demnitatea și felul în care acești slujitori ai slavei au crezut în Dumnezeu, au împărtășit valorile și s-au dedicat cu toată ființa pentru promovarea Adevărului și a istoriei neamului nostru”, a mai spus ierarhul.

La final, Preasfințitul Părinte Veniamin a evocat generația Unirii, precizând că, în anul 2025, va fi înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române un contemporan al Părintelui Alexei Mateevici: preotul martir Alexandru Baltagă.

Fotografie de grup la statuia din fața Muzeului – Casă memorială „Alexei Mateevici” miercuri, 30 martie 2022. Foto: Episcopia Basarabiei de Sud

Ierarhul a acordat mai multe distincții eparhiale, încurajându-i pe basarabeni să studieze opera și viața Părintelui Alexei Mateevici și să continue idealurile lui.

„Generația noastră și generația elevilor aflați la acest eveniment trebuie să consolideze, să afirme și să transmită mai departe credința noastră și frumoasele tradiții în dulcele grai al limbii române cântate de poeți și vorbită cu duioșie de către noi”, spus Episcopul Basarabiei de Sud.

Părintele episcop nu a mers cu mâna goală la Căinari: Preasfinția Sa a oferit ajutoare pentru refugiații ucraineni, dar și pentru familiile defavorizate din localitate.

Foto credit: Facebook / Episcopia Basarabiei de Sud

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente