Episcopul Tulcii a slujit la hramul Schitului Periprava și i-a pomenit pe deținuții politici din fostul lagăr

Preasfințitul Părinte Visarion a slujit joi la hramul Schitului Periprava din Delta Dunării, metoc al Mănăstirii Cocoș. Ierarhul a oficiat și o slujbă de pomenire pentru deținuții politici exterminați prin muncă forțată în lagărul organizat în localitate de regimul comunist.

Alături de Părintele Episcop Visarion la altarul de vară au slujit ieromonahi, preoți și diaconi din eparhie.

Ierarhul a vorbit despre chemarea la apostolat, despre viața și pătimirile Sfinților Apostoli pentru misiunea de propovăduire a cuvântului Sfintei Evanghelii în lume.

În cadrul slujbei au fost înălțate și rugăciuni de sănătate pentru ctitorii lăcașului de cult aflat în construcție, dar și rugăciuni și cereri pentru pacea lumii întregi, schitul Periprava aflându-se în imediata vecinătate a graniței cu Ucraina.

Un moment special a fost oficierea parastasului în memoria foștilor deținuți din lagărul de exterminare de la Periprava, unde a fost deținut o perioadă și Părintele Justin Pârvu.

„Cu emoție am poposit astăzi la Periprava, locul acesta încărcat de istorie, dar încărcat și de suferință, loc în care au pătimit, cu zeci de ani înaintea noastră, cei care L-au mărturisit pe Hristos și cei care au apărat valorile morale și spirituale ale neamului și ale Bisericii străbune”, a declarat Preasfințitul Părinte Visarion pentru Trinitas TV.

„Ne-am bucurat de o prezență mare a preoților, care au venit de aproape și de departe în locul acesta sfânt și binecuvântat, pentru a cinsti memoria eroilor neamului și pe cei 12 Apostoli, ucenici apropiați ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a adăugat ierarhul.

După Sfânta Liturghie, PS Visarion a oficiat parastasul pentru victimele lagărului de exterminare înființat la Periprava de regimul comunist. Ierarhul a slujit la hramul Schitului Periprava joi, 30 iunie 2022. Foto: Episcopia Tulcii

„În acest locuri s-a suferit mult. Ceea ce se face acum este în memoria tuturor celor care au suferit și au murit în aceste locuri și ca o verigă de legătură cu cele două centre monahale care au existat aici între secolele IV și XV, până puțin după Ștefan cel Mare”, a spus Părintele Aurel Tecuci, Parohul din localitatea C.A. Rosetti.

La slujbă au participat oameni veniți din localitatea C.A. Rosetti, dar și din țară.

Răspunsurile la strană au fost date de către un cor de tineri din județul Neamț.

În perioada anii 1950-1960, la Periprava, în cel mai estic loc din Delta Dunării, a funcționat o colonie de muncă înființată de regimul comunist, unde au suferit și au murit numeroși mărturisitori creștini, printre care intelectuali, profesori și mulți preoți și cântăreți bisericești.


Episcopul Tulcii a vizitat șantierul de restaurare a Biserici din Chilia, supranumită „Catedrala Deltei Dunării”, joi, 30 iunie 2022. Foto: Episcopia Tulcii

După hram, Preasfinția Sa a vizitat monumentala biserică din Chilia, supranumită „Catedrala Deltei Dunării”, care se află într-un amplu proces de restaurare capitală, precum și capela Penitenciarului din Chilia.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente