Episcopul Oradiei a liturghisit miercuri cu prilejul hramului istoric al mănăstirii Izbuc care aniversează anul acesta 90 ani de la reînfiinţare.
Locul unde se află mănăstirea s-a numit în vechime „La Călugări”, aceasta fiind dovada existenței în trecutul îndepărtat a unui locaș monahal.
După 1772, doi călugări de la Prislop reînființat viaţa monahală de la mănăstirea Crișan şi Izbuc. Însă după anul 1800 nu mai există date despre viaţa religioasă până în 1920. Biserica din lemn datează din anul 1928.
Anul acesta peste 3000 pelerini s-au rugat împreună cu Episcopul Sofronie la hramul mănăstirii din judeţul Bihor.
După ce în ajun a fost oficiată Slujba Privegherii, urmată de Prohodul Maicii Domnului şi procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului la izvorul de la Izbuc, în ziua praznicului ierarhul a oficiat Liturghia în altarul de vară al mănăstirii.
Omilia episcopului a făcut referire la sărbătorile închinate Maicii Domnului, dar şi la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria aflată în patrimoniul mănăstirii bihorene.
„Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Izbuc este până în zilele noastre izvorâtoare de har și aduce multă binecuvântare și ajutor, săvârșind minuni chiar și în vremurile noastre de necredință, pentru toți cei care cu credință vin și își așază înaintea Maicii Domnului povara sufletului lor”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Solemnis” al bisericii Nașterea Domnului din Satu Mare, dirijat de Doamna Prof. Maria Chiș.
Mănăstirea Izbuc a trecut prin mai multe încercări de-a lungul vremii. În 1947 mănăstirea a fost vandalizată şi obştea mănăstirii a fost ucisă.
Până în 1954 viaţa monahală a fost susţinută de un singur monah. Însă, prin implicarea Episcopului Vasile Coman aşezământl monahal s-a dezvoltat, ajungând ca în la finalul anului 1987 să existe trei locașuri de închinare și mai mult clădiri pentru celelalte folosințe.
Foto credit: Episcopia Oradiei