Episcopul Siluan al Ungariei și alți preoți români din diaspora în Top 100 Români de Pretutindeni

Episcopul Siluan al Ungariei și alți preoți români din diaspora au fost premiați la ediția din acest an a Galei „Top 100 Români de Pretutindeni”, organizată joi de RePatriot la Opera Națională din București.

Alături de ierarhul Ungariei, au mai fost premiați Pr. Matei Petre, preotul comunității ortodoxe române din Cipru, Pr. Gabor Codrea, Protopopul Ortodox Român de Verona, Italia, Pr. George Vâlcu, parohul ortodox român din Anvers, Belgia, și secretarul Reprezentanţei Patriarhiei Române pe lângă Instituţiile Europene, Pr. Cătălin Preda de la parohia ortodoxă română din Bonn, Germania, și Pr. Daniel Dumitru Pisar de la Parohia „Buna Vestire” – Faru Avlida, Atena, Grecia.

Premiile de la Categoria Religie au ajuns și la reprezentanți ai altor culte din diaspora: Pr. Mihai Marina, parohul comunității greco-catolice „Sf. Gheorghe” și Rectorul Misiunii Greco-Catolice din Paris, Sorin Sabău, Președintele Asociației Baptiste Române din SUA și Canada, Adrian Tișe, pastor senior la Biserica Penticostală Română Elim din Chicago, Illinois, SUA, și Florin Cîmpean, pastor penticostal, fondatorul Bisericii Penticostale Române din Nashville, Tennessee, SUA

Ciprian Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, a vorbit despre rolul cultelor în păstrarea identității românești peste hotare.

„Voi spune câteva cuvinte în numele Guvernului României și al instituției pe care o reprezint, o instituție specializată în dialogul cu această parte consistentă, coerență și, aș spune, foarte stabilă a societății civile, și anume cultele, adevărate ambasade pentru păstrarea identității culturale și lingvistice a românilor din afara granițelor”, a spus Ciprian Olinici.

„Sunt peste 2000 de misiuni sau parohii sau comunități pe care cultele din România le-au dezvoltat, mai ales în ultimii ani, în afara granițelor.”

Comunitățile religioase îi ajută pe români să se simtă pretutindeni acasă

El a afirmat că „acasă” este „un cuvânt greu de rostit cu toată convingerea și în deplinătatea semnificației lui în afara granițelor României. Iar aceste instituții pe care le premiați prin reprezentanții lor – cultele religioase – reușesc să atingă și să dea conținut și consistență cuvântului «acasă» atunci când te afli departe de locul și de țara ta”.

„Aceste instituții creează și hrănesc rădăcini într-un pământ îndepărtat și o fac cu dedicare și vindecând de foarte multe ori trauma plecării de acasă”, a spus Secretarul de Stat pentru Culte.

La eveniment au mai participat Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, și Sandra Pralong, consilier prezidențial.

„Ceea ce faceți dumneavoastră ne inspiră pe toți. Sunt și eu român din străinătate, am crescut în Elveția și m-am format în Statele Unite, am făcut drumul invers în 1990, m-am întors înapoi în România și știu cât de importantă este recunoașterea țării tale față de eforturile tale, față de ce ai reușit în străinătate – de multe ori de unul singur sau ajutat doar de prieteni”, a spus Sandra Pralong.

Evenimentul a fost moderat de Corina Dobre, prezentator TVR Internațional, și de Marius Bostan, fondatorul proiectului RePatriot, care-și propune reconectarea românilor din diaspora cu țara.

„Credința noastră este că niciun efort nu este prea mare pentru a pune umărul la o Românie mai bună, mai puternică, mai sigură. Și cea mai mare bogăție a unei țări sunt oamenii acesteia și puterea lui «împreună» să știți că nu are granițe”, a spus Marius Bostan în debutul galei.


Top 100 Români de Pretutindeni este o inițiativă RePatriot lansată în 2018, la Centenarul Marii Uniri, și urmărește promovarea oamenilor cu rezultate remarcabile care-i pot inspira pe românii de acasă și pe cei de peste hotare.

Foto credit: Basilica.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente