Episcopul Oradiei atrage atenţia: Nu poate fi cineva aproape de Dumnezeu dacă nu iartă

La începutul anului nou bisericesc Preasfinţitul Părinte Sofronie a adus în prim plan un subiect actual în contextul social contemporan, şi anume exigenţa cu care ne raportăm la aproapele nostru fără a-i acorda iertare.

În omilia adresată duminică, 1 septembrie, la Tileagd, Ierarhul a făcut referire la evanghelia duminicii şi a atenţionat că „generația noastră de astăzi se comportă precum datornicul nemilostiv”.

„Vrem ca Dumnezeu să ne ierte toate greșelile, toate păcatele noastre, însă noi nu iertăm semenilor noștri care greșesc. În astfel de condiții, intrarea în Împărăția cerurilor este problematică, pentru că nu poate fi cineva aproape de Dumnezeu în Împărăția Sa dacă nu îl iartă pe semenul său”, a spus Preasfinţia Sa.

El a precizat că noi ne asemănăm de cele mai multe ori cu datornicul din evanghelie  care, atunci când s-a prezentat înaintea stăpânului, iar stăpânul este Dumnezeu, a fost iertat de datoria sa cea mare, adică de păcatele sale, însă el nu l-a iertat pe semenul său de mica sumă de bani ce i-o datora, adică nu a iertat greșelile aproapelui său din toată inima.

„Datornicul nemilostiv este cel care nu împlinește rugăciunea Mântuitorului Iisus Hristos, a Fiului către Tatăl, Care ne învață și pe noi cum să ne rugăm: «Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri».”

Cuvântul a fost rostit la Sfânta Liturghie oficiată în parohia Tileagd. În cursul dimineţii ierarhul a sfinţit biserica cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Acoperământul Maicii Domnului, apoi a liturghisit în sobor.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente