Episcopul Oradiei a slujit în cea mai mare mănăstire de maici din Eparhie, înființată în urmă cu 27 ani

Episcopul Sofronie a slujit duminică la cea mai mare mănăstire de maici din Episcopia Oradiei, Mănăstirea „Sfânta Cruce”, înființată în Duminica Sfintei Cruci din anul 1992, pe data de 29 martie.

În 1993 a fost dusă la Mănăstirea Sfintei Cruci o biserică de lemn din satul bihorean Corbeşti, iar ulterior, prin grija şi osteneala obştii monahale şi cu ajutorul multor binefăcători, au fost zidite în incinta aşezământului monahal, pe lângă numeroase corpuri de chilii şi clădiri anexe, o biserică mare cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, dar şi alte patru paraclise cu diferite hramuri.

La aniversarea a 27 ani de la înființare, duminică, 31 martie 2019, Preasfințitul Părinte Sofronie s-a rugat împreună cu obștea monahală și cu pelerinii în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare și a oficiat o hirotonie în preot.

PS Sofronie la Mănăstirea Sfânta Cruce, 31 martie 2019. ©Episcopia Oradiei

Ierarhul le-a vorbit celor prezenți la Mănăstirea Sfânta Cruce despre „purtarea crucii personale”.

Preasfinția Sa a spus că viața aici pe pământ este pentru noi toți o continuă încercare „pentru că nu suntem din această lume, deși trăim în ea”.

„Condiția Bisericii luptătoare din care face parte și generația noastră de creștini este aceea de răstignire”.

„Nu găsim în istoria bisericească niciun loc în care Biserica să nu fi fost prigonită, nedreptățită, jefuită de toate ale sale, iar creștinii, generație după generație, au cunoscut încercările, prigoana și martiriul, dar pe toate le-au îndurat cu seninătate, cu bucurie, în nădejdea învierii”, a precizat Episcopul Sofronie.

Episcopul Oradiei a recomandat de asemenea să punem umărul și „la purtarea crucii semenului nostru”.

„Purtarea crucii noastre este o datorie. Punerea umărului la purtarea crucii de către aproapele nostru este de mare frumusețe duhovnicească”, a spus Preasfinția Sa.

Vezi mai multe din predica Episcopului Sofronie pe site-ul oficial al Episcopiei Oradiei.

Mănăstirea Sfânta Cruce asigură masa zilnică pentru mai mult de 100 persoane cu posibilități materiale limitate. Cele 70 maici și surori de mănăstire fac desfășoară și alte activități filantropice și realizează croitorie bisericească, broderie și pictură pe lemn.

Foto credit: Mănăstirea Sfintei Cruci / Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…