Episcopul Oradiei a sfințit bustul domnitorului Mihai Viteazul de la Aleșd

Episcopul Oradiei a participat marți la inaugurarea bustului domnitorului Mihai Viteazul ridicat în parcul din fața Casei de Cultură a orașului Aleșd.

După dezvelirea monumentului marelui domnitor de către autorități, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de sfințire a monumentului.

În cuvântul adresat cu acest prilej, Episcopul Sofronie a spus că evidențierea Domnitorului Mihai Viteazul în contextul Anului omagial al unității de credință și de neam are un puternic simbolism.

Preasfinția Sa a subliniat că ridicarea în Aleșd a bustului „marelui Voievod Mihai Viteazul, făuritorul celei dintâi uniri a tuturor românilor” este îmbucurătoare:

„Este cu atât mai îmbucurător cu cât pe aceste pământuri în care trăiesc mai multe naționalități, având confesiuni diferite și rugându-se lui Dumnezeu în limbi diferite, se petrece evenimentul acesta. Pentru comunitatea românească ortodoxă din orașul Aleșd este o mare bucurie; este o onoare pentru toți locuitorii acestui oraș, în definitiv”.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul Ioan Todoca, primarul Aleșdului, Cornel Popa, vicepreședintele Senatului României, și Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Copiii de la școala din Aleșd au prezentat un program cultural, iar la final au fost depuse flori la monumentul inaugurat.

Mihai Viteazul – precursor al Marii Uniri

Mihai Viteazul a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei şi, pentru o scurtă perioadă în anul 1600, conducătorul celor trei provincii istorice care formează România de astăzi.

După victoria asupra lui Andrei Bathory, în bătălia de la Şelimbăr (28 octombrie 1599), Mihai Viteazul a intrat triumfător în Cetatea Alba Iuliei, unde s-a proclamat „Domn din mila lui Dumnezeu al Ţării Româneşti şi al Ardealului”.

Intrarea triumfală a avut loc în 1 noiembrie 1599. Domnitorul a organizat Cancelaria domnească, prin care a început să emită, pentru prima dată în Transilvania, acte oficiale în limba română, alături de cele în latină şi slavonă.


Vezi și: BNR a lansat o monedă din aur cu tema: Mihai Viteazul, precursor al Marii Uniri


Domnitorul a înființat la Alba Iulia una dintre cele mai importante instituţii culturale româneşti din Transilvania, Mitropolia Bălgradului. Într-un timp foarte scurt, el a reuşit să construiască o catedrală mitropolitană, cu hramul „Sfânta Treime”, şi clădirile aferente pentru sediul mitropoliei, demolate însă de autoritățile habsburgice în 1715.

Mihai Viteazul a fost ucis de mercenari valoni în tabăra de la Câmpia Turzii, în data de 9 august 1601.

Trupul său a fost îngropat într-un loc rămas necunoscut, dar capul a fost dus în Ţara Românească şi înmormântat la Mănăstirea Dealu, a cărei resfințire va avea loc anul acesta, la începutul lunii iunie.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente