Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu Anania comemorați la Cluj. Ce au în comun cei doi ierarhi?

Pe lângă faptul că ambii au condus aceeași eparhie și au rămas în memoria Bisericii ca exemple demne de urmat pentru orice păstor de suflete, cei doi arhierei au și alte lucruri în comun.

Un detaliu ce merită notat este faptul că în aceeași perioadă în care Episcopul Nicolae Ivan făcea demersuri pentru renașterea Eparhiei Clujului, anul 1921, în județul Vâlcea, se năștea cel care urma să-i fie urmaș în scaun, primul mitropolit al Clujului: Bartolomeu Anania.

Cei doi arhierei au fost comemorați împreună duminică la Cluj-Napoca întrucât pe 3 februarie 2019 s-au împlinit 83 ani de la moartea Episcopului Nicolae, iar pe 31 ianuarie, 8 ani de la moartea Mitropolitului Bartolomeu.

Slujba de pomenire oficiată în cripta Catedralei din Cluj-Napoca. ©Mitropolia Clujului.

Slujba de pomenire a fost oficiată la finalul Sfintei Liturghii de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, actualul Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, informează Mitropolia Clujului.

„Ne rugăm lui Dumnezeu să le facă parte de odihnă întru Împărăția Sa, iar nouă să ne dea râvna să le urmăm exemplul”, a spus IPS Andrei.

Ierarhul l-a evidențiat pe Episcopul Nicolae ca „om osârduitor și muncitor”, iar pe Mitropolitul Bartolomeu, predecesorul său, ca „exemplu de fermitate” pentru atitudinile sale potrivnice regimului comunist ateu.

Vezi și: Ieromonahul Bartolomeu Anania în vâltoarea evenimentelor din perioada comunistă

În continuare, Mitropolitul Clujului a depus flori la statuile celor doi ierarhi pomeniți, aflate în fața Catedralei din Cluj-Napoca. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat un trisaghion la mormintele lor din cripta de la subsolul Catedralei.

Pasiunea pentru scris

Un alt lucru pe care l-au avut în comun cei doi conducători ai Eparhiei Clujului a fost pasiunea pentru scris. În paralel cu activitatea specifică pastorală și misionară, ambii ierarhi au publicat diverse scrieri literare.

Mormântul Episcopului Nicolae Ivan (stânga) și cel al Mitropolitului Bartolomeu Anania (dreapta). ©Mitropolia Clujului.

Între lucrările Episcopului Nicolae Ivan se numără: „O pagină din lupta noastră pentru existență”, „Schițe din viața criminală”, „Copilul de suflet”, „O căsătorie la țară”, dar și un mare număr de articole în:  „Telegraful Român”-Sibiu, „Tribuna”-Sibiu, „Foaia Poporului”-Sibiu, „Țara Noastră”-Sibiu, „Gazeta Transilvaniei”-Brașov, „Renașterea”-Cluj.

Mitropolitul Bartolomeu Anania are o și mai bogată operă literară și publicistică. A debutat în revista „Vremea” cu articolul „Camaradul Anton” și a colaborat ulterior cu alte multe reviste de cultură.

A scris numeroase volume de versuri, dar și piese de teatru. Trebuie amintite aici romanul „Străinii din Kipukua”, volumul de nuvele şi povestiri fantastice „Amintirile peregrinului apter” volumul de memorii „Rotonda plopilor aprinşi”.

De asemenea, primul mitropolit al Clujului a revizuit după septuaginta numeroase texte biblice și a realizat o exegeză a Sfintei Liturghii: „Cartea deschisă a Împărăţiei. O însoţire liturgică pentru preoţi şi mireni”.

Vezi biografia Episcopului Nicolae Ivan și pe cea a Mitropolitului Bartolomeu Anania.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente