Episcopul Maramureșului și Sătmarului despre Părintele Nicolae Steinhardt: „A fost un răstignit”

În cadrul evenimentelor comemorative dedicate împlinirii a 30 de ani de la moartea Părintelui Nicolae Steinhardt, Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului a evidențiat calitatea de „răstignit” a monahului de la Rohia pe care l-a cunoscut personal.

„Nu doar că a acceptat să se răstignească primind botezul creştin şi apoi depunând votul monahal, ci a fost un răstignit, pentru că a fost chinuit şi urmărit toată viaţa”, a subliniat Preasfinția Sa după slujba de pomenire oficiată la mormântul Părintelui Nicolae Steinhardt.

„Şi împreună cu el, a fost răstignită inclusiv Mănăstirea Rohia și considerată o mănăstire de oameni reacţionari, nesupuşi regimului, deşi noi nu am făcut politică, însă curajul de a-i încredinţa amvonul de la care a vorbit a fost un lucru copilăresc al nostru şi aproape inconştient, dar a fost foarte bine”, a adăugat ierarhul rememorând perioada în care era stareț la Mănăstirea Rohia.

Preasfințitul Părinte Iustin a evidențiat apropierea frățească față de obștea de la Rohia și dragostea părintelui Nicolae Steinhardt pentru acest așezământ.

„Noi, care l-am cunoscut şi i-am fost apropiaţi şi ne-am maturizat în timpul vieţuirii lui aici la Rohia, am învăţat multe de la el şi el de la noi”.

„A iubit mult Mănăstirea Rohia şi nu a mai plecat niciodată în lume decât cu treburi culturale, când avea să pună pe picioare editarea vreunei cărţi, de care de fiecare dată era nemulţumit, pentru era ciopârţită.

„Zicea «mi-au ciopârţit-o». I-o înjumătăţeau. Noi îl încurajam şi ne bucuram că reuşeşte să publice în timpurile acelea în care un fost deţinut politic n-ar fi avut şanse să facă lucrul acesta”, a continuat Preasfinția Sa amintind și publicațiile făcute sub pseudonimul Nicolae Delarohia pe care i l-a dat Mitropolitul Nicolae al Banatului.

Vezi și: Interviu cu Episcopul Iustin al Maramureșului: Ce îl face pe Nicolae Steinhardt un model pentru tinerii de astăzi?

Sâmbătă, 30 martie 2019, la împlinirea a 30 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Nicolae Steinhardt la Mănăstirea Rohia a fost organizată de Fundația „Nicolae Steinhardt” o masă rotundă intitulată „Monahul Nicolae Delarohia – 30 de ani de postumitate”.

Mai multe detalii despre eveniment puteți afla pe site-ul oficial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente