Episcopul Macarie: Să respectăm regulile de igienă sanitară, dar și „igiena” duhovnicească

În Duminica Ortodoxiei, Preasfințitul Părinte Macarie a oficiat Sfânta Liturghie în parohia românească din Copenhaga, oferind sfaturi de întărire în credință și mesaje de încurajare duhovnicească în contextul răspândirii infecției cu coronavirus.

Cu această ocazie, a fost așezată pentru închinare o icoană a Sfântului Haralambie. Episcopul Europei de Nord a vorbit despre ocrotirea sfântului „tocmai în aceste vremuri de încercare și de cernere”.

Sfântul Mucenic Haralambie este supranumit „apărătorul celor care se află în boală și neputință și a celor înfometați” și a ocrotit oamenii în timpul uneia dintre cele mai temute epidemii din trecut, epidemia de ciumă.

Părintele Episcop și-a exprimat recunoștința pentru mijlocirea recentă a sfântului în vindecarea unui copil din comunitatea românilor din Danemarca, pe care l-a pomenit toată săptămâna la rugăciune.

De aceea, el a îndemnat românii să-și protejeze sănătatea adăugând la măsurile stricte de igienă trupească și pe cele de „igienă” duhovnicească.

„Preaiubiții mei, ne temem de coronavirus, însă ar trebui să ne temem și mai mult de «virușii» păcatelor și fărădelegilor. Ne temem că lumea va intra în carantină, însă ar trebui să ne temem și mai mult să nu intrăm în «carantină» spirituală”, a spus el.

Episcopul Macarie a afirmat că închiderea bisericilor este „o idee vicleană”, deoarece aici oamenii găsesc cel mai mult sprijin în perioadele dificile. „Desigur, respectăm cu strictețe normele și regulile ce se impun pentru igiena sanitară, însă trebuie să păstrăm și rânduielile în biserică pentru «igiena» duhovnicească.”

El a îndemnat credincioșii să se împărtășească în această perioadă: „Epidemia și alte încercări sunt prilejuri de pocăință, de întărire în credință, de strângere a rândurilor, prilejuri în care să ne umplem și mai mult de Hristos și să ne împărtășim deplin cu El din potirul Vieții”.

Subliniind că „Euharistia este medicamentul nemuririi” și îndemnând credincioșii să nu lase teama să-i despartă de Dumnezeu, episcopul a spus: „Noi, păstorii, vă suntem alături, încurajându-vă. Vă slujim și vă  încurajăm și nu vă abandonăm!”

Preasfințitul Părinte Macarie le-a recomandat credincioșilor să citească în această perioadă Psaltirea și Acatistul către Preadulcele Iisus pentru vindecare de boală, care se găsește în noua carte de rugăciuni publicată de Episcopia Europei de Nord.

Foto credit: Facebook / Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente