Episcopul Italiei despre exodul românilor: De ce nu se mai vede perspectivă la faţa locului

Într-un interviu oferit pentru Revista Familia Ortodoxă, Episcopul Siluan al Italiei a vorbit despre exodul românilor peste granițe și motivele care duc la alegerea de a pleca sau nu din țară.

„Într-o mare măsură, alegerea aceasta de a pleca din ţară este legată şi de faptul că nu se mai vede perspectivă la faţa locului, dar nu se mai vede perspectivă la faţa locului şi pentru că poate ea s-a căutat mai mult pe plan omenesc şi nu s-a căutat pe plan dumnezeiesc”.

„Responsabilitatea noastră e legată mai ales, aş zice eu, de o alegere pe care noi am făcut-o conştient ‒ sau inconştient ‒ după toţi anii de comunism şi de materialism”, a spus ierarhul.

Preasfinția Sa a explicat că dacă „ne încredinţăm viaţa, viitorul, prezentul, «pe noi înşine şi unii pe alţii şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu», avem cea mai mare posibilitate, ca să nu zic certitudine, că vom merge pe calea cea bună ‒ calea cea bună care înseamnă şi fericire sănătoasă şi sigură, dar mai ales înseamnă perspectivă veşnică pentru viaţa noastră”.

„Nădejdile noastre, din păcate, s-au pus în oameni

Ierarhul a observat că „din păcate, după ’89, am optat să ne lăsăm soarta şi să ne punem nădejdile în oameni, «în fiii oamenilor, care nu pot să mântuiască» (Psalm 145:3)”.

„Ne-am încredinţat omului, şi om pe om nu poate să mântuiască şi să scoată la liman, nu poate să dea sens, nu poate să dea perspectivă dincolo de limitările şi de plăcerile şi de bunurile şi de împlinirile materiale ale lumii acesteia”, a spus Episcopul Siluan al Italiei.

Preasfinția Sa spune că și în perioada de dinainte de ’89 și în cei 30 de ani care au urmat „nădejdile noastre, din păcate, s-au pus în oameni”.

„Şi nădejdile noastre, din păcate, s-au pus în oameni, s-au pus într-o pensie un pic mai mare ‒ justificată, dar tot de la oameni dată, nu din buzunarul celor care au condus. Şi pământul care s-a dat înapoi oamenilor nu de la oameni s-a dat, că nu oamenii respectivi erau stăpâni pe ele, că Dumnezeu e stăpân pe pământ şi Dumnezeu e stăpân pe bunurile unei ţări. Şi s-a ajuns la nemulţumire, bineînţeles, că cele omeneşti nu mulţumesc şi nu împlinesc”.

„Alternativa, exodul acesta de care spuneți, a fost, din păcate, una tot omenească, o speranţă omenească, ce la unii s-a împlinit, la alții mai puţin. Din fericire însă, Domnul vine în întâmpinare să salveze ce e salvabil şi ce se lasă salvat, şi mai pescuieşte suflete cât mai poate, «pe calea pe care şi-au ales» şi pe bunăvoirea pe care au mers”.

Ierarhul abordează în interviu mai multe aspecte ale vieții sociale printre care și amploarea avortului. De asemenea, evocă modul în care se desfășoară activitatea Bisericii în Italia.

Citește mai mult pe Familia Ortodoxă.

Foto credit: Familia Ortodoxă

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…