Episcopul Ioan Casian, despre Dumnezeu şi mulţumire

Episcopul Ioan Casian a transmis un mesaj de Ziua Recunoştinţei în Canada, în care a explicat ce reprezintă mulţumirea şi care este legătura acestui gest cu Dumnezeu.

În Canada, Ziua Recunoştinţei se sărbătorește în a doua zi de luni din octombrie, ca mulțumire pentru recolta bogată. Rădăcinile sărbătorii din Canada ajung la exploratorul englez Martin Frobisher⁠ care încerca să găsească o cale spre Orient. Nu a reușit, dar s-a stabilit în Canada.

În anul 1578 a ținut o ceremonie, în regiunea care astăzi poartă numele de provincia Terranova și Labrador, pentru a mulțumi cerului că a supraviețuit unei călătorii atât de lungi. Alți coloniști sosiți ulterior au continuat tradiția.

„Mulțumirea este unul dintre numeroasele feluri de a ne adresa lui Dumnezeu. Prin mulțumire Îl recunoaștem pe Dumnezeu drept Creator al lumii văzute și nevăzute, Îi recunoaștem grija pentru noi și ea; Îi recunoaștem, de asemenea, apropierea și prezența concretă și reală în viața noastră”, a subliniat Episcopul Canadei.

„Mulțumirea noastră vine din sentimentul de profundă recunoștință pe care o avem față de lucrarea lui Dumnezeu pe care o simțim împlinită prin intermediul Duhului Sfânt. Mulțumirea noastră este o rugăciune personală pe care o adresăm lui Dumnezeu pentru binefacerile vieții individuale. De asemenea, mulțumirea noastră este o rugăciune înălțată lui Dumnezeu pentru familiile noastre; pentru familia în care ne-am născut, am văzut lumina zilei și am crescut. Și, nu în cele din urmă, aducem mulțumire pentru poporul, societatea și lumea în care trăim care este un dar al lui Dumnezeu”.

PS Ioan Casian a afirmat că „Biserica ne învață să fim recunoscători”.

„Recunoștința este semnul adevăratei noblețe a omului. Prin mulțumire, în fapt creștinul își oferă dreptul la alteritate. El păstrează prin mulțumire spațiul deschis către Dumnezeu și către aproapele. Prin mulțumire creștinul poate comunica și recunoaște contribuția sau prezența permanentă a lui Dumnezeu și a aproapelui în viața lui”.

Ierarhul a prezentat rugăciunea de mulţumire ca „o cale a speranței în mai bine” în societatea de astăzi.

„Într-o lume contemporană în care uneori cu greu ne regăsim din cauza conflictelor, contradicțiilor, urii, dușmăniei, competiției nesănătoase, contra-valorilor, luptei împotriva vieții și a evidențelor firești ale experienței istorice a omului, rugăciunea de mulțumire este o cale a speranței; a speranței în mai bine, într-o umanitate mai apropiată de Dumnezeu, de semeni și de lume; o umanitate mai responsabilă față de sine și de lumea a cărei parte este; a unui om deplin conștient de valoarea și adâncimea lui, adâncime care își are izvorul dincolo de sine în chipul lui Dumnezeu sădit în el”.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente